Veckorapport vecka 2 2020

Stockholmsbörsen stängde närapå oförändrat efter att ha svängt en hel del under den av Trettondagen förkortade handelsveckan. OMXS30-index hann med att sätta en ny rekordnotering. På USA-börserna var det fortsatt oförtruten och stadig uppgång, även om vi fick en svag avslutning i fredags, efter att ett nytt all-time high först satts. Guldet slutade med en mindre uppgång efter en osedvanligt slagig vecka där priset pendlade våldsamt upp och ned. Silvret noterade en liten nedgång i svängig handel även där. Oljepriset föll tillbaka påtagligt, medan de amerikanska obligationsräntorna steg. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde i stort sett oförändrat jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +0,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,3% och har i år stigit med +1,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1646 och 1693. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1672, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

På den geopolitiska arean saknas inte händelser. En tragisk nedskjutning av ett ukrainskt civilt passagerarflyg satte åter Irans agerande i fokus och byggde på spänningen. President Trump fortsätter att spinna så mycket han bara kan på det berömda handelsavtalet mellan USA och Kina, som enligt uppgift ska undertecknas i veckan. Återstår att se vad som överenskommits till slut, och om det blir diskussioner om en nästa delöverenskommelse.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken kom in svagare än förväntat, men precis som bloggaren Kortsikt skriver var det ingen större händelse. Att det varit en sämre period i ekonomin står klart, och det som gäller är hur det kommer att utveckla sig de kommande 6-12 månaderna, vilket är vad marknadsaktörerna på aktiebörserna brukar fokusera på. Jag är inte helt med på Kortsikts positiva bild av tillväxt framöver, men för handeln är det som vanligt prisutvecklingen som styr! Fortfarande stimulerar centralbanker världen över på med så mycket de kan.

Nästa vecka lär det som sagt bli handelsavtal för hela slanten och därefter får vi förbereda oss på rapportreaktioner i de tunga drakarna.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Majs: Sålt termin mars .
 • JPY/USD. Sålt termin mars. (dubbla positioner)

Justerade positioner

Nya positioner

 • JPY/USD. Sålt termin mars .
 • Kaffe. Köpt termin mars.
 • Olja. Sålt en vagga med säljoption 52 och köpoption 69, båda med lösen i april. Som försäkring köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars.
 • Olja. Köpt termin februari.
 • Eldningsolja. Köpt termin februari.
 • Bensin. Köpt termin februari.
 • Naturgas. Köpt termin maj.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1440 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • JPY/USD. Sålt termin mars .
 • Kaffe. Köpt termin mars.
 • Olja. Sålt en vagga med säljoption 52 och köpoption 69, båda med lösen i april. Som försäkring köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars.
 • Olja. Köpt termin februari.
 • Eldningsolja. Köpt termin februari.
 • Bensin. Köpt termin februari.
 • Naturgas. Köpt termin maj.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,6% jämfört med förra fredagen, och slutade på 378,9007. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +0,7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,4% och aktuell exit är 77,24.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +10,1% och aktuell exit är 659,29.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,4% och aktuell exit är 1724,35.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,2% och aktuell exit är 43,32.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Efter en köpsignal i torsdags har portföljen köpt in en fiktiv råvaruindexfond.

För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.