Veckorapport vecka 51 2019

Den positiva utvecklingen på börserna världen över fortsatte i veckan och Stockholmsbörsen satte en ny rekordnotering. I USA var utvecklingen likartad, men en ännu starkare avslutning till nytt rekord även där. Guldet stängde närapå oförändrat jämfört med föregående vecka medan systermetallen silver steg något. Oljepriset fortsatte uppåt trots en svag avslutning. De amerikanska obligationsräntorna steg påtagligt, liksom den amerikanska dollarn, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +27,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +1,8% och har i år stigit med +32,7%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1631 och 1671. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1653, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Aktier är fortsatt favorit bland placerare och uppgången under året är synnerligen stark. Den höga avkastningen beror dock i hög grad på den nedgång vi såg under det sista kvartalet 2018. Om vi tittar på utvecklingen från 1 oktober fram till nu så är uppgången för OMX30 mer beskedliga 7,6%. I backspegeln kan man konstatera att börfallet i slutet av 2018 var överdrivet. Med detta sagt så har börsen gått urstarkt hela 2019, framför allt sedan i augusti när vi haft en i stort sett obruten uppgång. Nu är kurserna långt ifrån sina jämviktsvärden och en rekyl är både logisk och välbehövlig. Hur långt en sådan kan ta kurserna vet man som vanligt inte, men de kommande bolagsrapporterna kan komma att signifikant påverka utvecklingen. Att börsen backar 5-10% i en rekyl är inte ovanligt.

President Trump spinner vidare på handelsavtalet och gör naturligtvis allt för att framstå i så bra dager som möjligt inför presidentvalet. Räkna med fler uttalanden om hur bra förhandlingarna går framöver. Många bedömare tittar på utvecklingen av den kinesiska valutan mot dollarn för att få en indikation på hur stora positiva effekter handelsavtalet i praktiken förväntas ge. Nivån 7,0 ses av flera som en viktig skiljelinje, där det ska vara positivt för börserna om vi underskrider den nivån. Jag har inte kunskap nog att argumentera i den frågan, men ännu så länge håller vi oss i så fall på fel sida.

En annan faktor som belyses av många är hur kranarna i det finansiella systemet fortsätter vara vidöppna. Twitterprofilen Holger Zschaepitz publicerade nyligen nedanstående graf:

Nu har jag inte grottat i längre historik, men anhängarna av teorin att en stor del av inflödet till aktiebörserna kommer från den ökande likviditeten globalt har onekligen tunga argument detta år. Bakom den globala likviditeten finns förstås bland annat centralbankerna.

Nu är det bara några få börsdagar kvar av 2019, och handeln lär bli tunn. Det kan ge högre volatilitet, men grundtipset för aktier är en fortsatt stillsam klättring uppåt till dess att det nya året startar på riktigt. Efter Trettondagshelgen kan vi nog få se lite mer action!

God Jul till er alla!

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Timmer: Köpt termin januari 2020.

Justerade positioner

Nya positioner

 • Majs: Sålt termin mars 2020.
 • Apelsinjuice: Sålt termin mars 2020.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Sojabönor: Sålt termin januari 2020.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.
 • Majs: Sålt termin mars 2020.
 • Apelsinjuice: Sålt termin mars 2020.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 374,2042. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,8% och aktuell exit är 75,98.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,9% och aktuell exit är 644,71.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +10,0% och aktuell exit är 1699,62.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +4,9% och aktuell exit är 42,31.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 51 2019

 1. God Fortsättning!
  Mellandagarna är ägnade åt att plocka fram placeringar inför 2020.
  SHB-fonder har ett tema med ”hållbara fonder”. Intressanta bolag är det svenska Climeon och amerikanska Loop Industries. Dessutom läser jag att XACT Råvaror har lagts ner i september! Dags att ta bort den från texten på hemsidan :-).
  //j.s.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.