Veckorapport vecka 50 2019

Vi lägger en händelserik vecka bakom oss, där många tunga besked inväntades. Efter en avvaktande inledning tog köpsidan kommandot och under en närmast skrattretande informationskampanj från president Trumps personliga Twitterkonto i torsdags klättrade kurserna uppåt mot nya rekord. I USA var utvecklingen likartad, även om euforin kom av sig något i den avslutande handeln. Guldet steg jämfört med föregående vecka liksom systermetallen silver. Oljepriset ökade medan de amerikanska obligationsräntorna föll efter en svängig utveckling under veckan. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, trots en rejäl återhämtning i den avslutande handeln.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +25,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +1,1% och har i år stigit med +30,3%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1625 och 1663. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1646, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Nu vet vi utfallen på de efterlängtade beskeden från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, den europeiska dito ECB, valet i Storbritannien, samt vad förhandlingarna mellan USA och Kina i handelskonflikten lett till. De två centralsbanksbeskeden var förväntade, även om det är tydligt att inriktningen fortsatt är att öka likviditeten i det finansiella systemet, vilket stöttar aktiekurser. För mig var det en nyhet att till exempel den Schweiziska centralbanken är en av de största aktieägarna i Apple. En hel del av köpflödet på aktiebörserna kommer från centralbanker världen över som jagar avkastning och diversifiering i den lågräntemiljö de själva varit med om att skapa.

Med en majoritet för de konservativa i Storbritannien ser landets utträde ur EU nu ut att kunna verkställas utan större turbulens. Sedan vidtar det svåra, att komma överens om nya handelsavtal. Mycket tid har slösats bort och det lär bli en hel del osäkerheter och heta diskussioner nästa år.

Utfallet i handelskonflikten mellan USA och Kina var mer osäkert i förväg, men så kom då ett konkret resultat. Frågan är bara hur mycket det egentligen är värt. USA skjuter upp de nya tullarna och halverade tullarna som infördes i september, från 15 till 7,5 procent. För det får man inköp av jordbruksprodukter och löften om andra förbättringar. I Trumps intensiva informationsflöde sågs siffran 50 miljarder dollar som utlovat av Kina att köpa jordbruksprodukter för. Rekordnoteringen för amerikansk jordbruksexport sattes 2012 och nådde då 26 knappt miljarder dollar. Då låg till exempel vetepriset mer än dubbelt så högt som idag. Så vi får ta Trumps utspel med stora nävar salt.

Avtalet återstår fortfarande att skrivas under och redan pratas det om nästa fas. Ska det bli ett samtalsämne även under 2020 som det redan varit de senaste två åren? Visst är det positivt för stämningsläget med minskade tullar, men frågan är vad det ger för reala effekter på ekonomin. Utvecklingen av den kinesiska valutan mot dollarn har i stort sett kompenserat för tullarna.

Nu finns det inte mycket kvar att ha förväntningar på under 2019. De allra flesta förväntar sig ett julrally på aktiebörserna och kanske är det just det som kan göra att vi får se en annan utveckling, trots att säsongsmönstret starkt talar för uppgång. Vi har ju redan haft en fantastisk avkastning för aktier under året, och det förefaller som att den breda majoriteten tror på fortsatt uppgång. Ska det gamla talesättet köpa ryktet och sälja nyheten kunna tillämpas månne?

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Havre: Köpt termin mars 2020, avslutad under veckan.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.
 • EURUSD: Sålt termin mars 2020. (förlust)
 • Dollarindex: Köpt termin mars 2020. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • Sojabönor: Sålt termin januari 2020.
 • Timmer: Köpt termin januari 2020.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Sojabönor: Sålt termin januari 2020.
 • Timmer: Köpt termin januari 2020.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.

Andelsvärdet i placeringsklubben föll med -0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,8155. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,5%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,8% och aktuell exit är 75,78.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,9% och aktuell exit är 635,41.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +8,5% och aktuell exit är 1671,03.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +4,4% och aktuell exit är 42,24.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.