Veckorapport vecka 49 2019

Bild från BBC

Stockholmsbörsen inledde veckan svagt, men i onsdags vände kurserna tvärt upp och index stängde på plus för veckan. I USA var utvecklingen likartad. Guldet backade jämfört med föregående vecka liksom systermetallen silver. Oljepriset steg kraftigt efter förra veckans tapp. De amerikanska obligationsräntorna ökade, medan den amerikanska dollarn försvagades blygsamt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +23,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,7% och har i år stigit med +28,9%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1620 och 1655. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1640, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

En mycket stark arbetsmarknadsstatistik från USA i fredags fick aktiekurserna att stiga, parallellt med obligationsräntor och dollar. Till detta kom de sedvanliga motsägande inläggen om utveckling av handelssamtalen mellan Kina och USA, där taktiken tycks handla om att vara så otydlig som möjligt och växla mellan positiva och negativa utspel. Tolkningarna ligger återigen övervägande på den gynnsamma sidanefter et kort avbrott på grund av president Trumps initiativ om Hong Kong.

Den kommande veckan blir mycket händelserik, med Trumps utökade tullar som eventuellt träder i kraft på söndag och räntebesked från centralbankerna i USA och EU samt parlamentsvalet i Storbritannien. Dessutom kommer en hel del PPM-pengar in till Stockholmsbörsen. Räkna med svängningar!

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Bensin: Köpt termin juni 2020, avslutad under veckan.
 • Sojaolja: Köpt termin januari 2020, avslutad under veckan.
 • Eurodollar: Köpt termin mars 2020.
 • Guld: Köpt termin februari 2020.

Justerade positioner

Nya positioner

 • Dollarindex: Köpt termin mars 2020.
 • EURUSD: Sålt termin mars 2020.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Dollarindex: Köpt termin mars 2020.
 • EURUSD: Sålt termin mars 2020.
 • Kakao: Köpt termin mars 2020.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,5% jämfört med förra fredagen, och slutade på 374,7653. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,8%.

Den uppdaterade placeringsstrategin är nu fullt implementerad och innebär att förvaltningen fokuserar mer på handel i terminer och att tidshorisonten kortas vilket ger utrymme för fler affärer. Tanken är att en ökad omsättningshastighet ska förbättra möjligheterna att nå det årliga avkastningsmålet.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,4% och aktuell exit är 74,79.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,7% och aktuell exit är 633,36.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,8% och aktuell exit är 1671,03.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +1,3% och aktuell exit är 40,71.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.