Veckorapport vecka 48 2019

Stockholmsbörsen stängde något högre, efter en stark inledning men svagare avslutning på börsveckan. I USA handlades aktierna upp på bred front inför Thanksgiving-helgen. I den avkortade handeln i fredags fick vi se en rekyl nedåt. Guldet stängde i stort sett oförändrat jämfört med föregående vecka liksom systermetallen silver. På energimarknaderna var det rakt ned i källaren under handeln i fredags och oljepriset föll rejält. De amerikanska obligationsräntorna steg, och den amerikanska dollarn stärktes blygsamt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +22,8%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,4% och har i år stigit med +28,0%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1616 och 1649. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1635, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Återigen handlar mycket av informationsbruset på finansmarknaderna om den utdragna handelskonflikten mellan USA och Kina. Utspelen avlöser varandra, och under Thanksgiving meddelade president Trump att han kommer att skriva under lagstiftning som stödjer proteströrelsen i Hong Kong och gör det möjligt att införa sanktioner mot myndighetspersoner i Kina som överträder de mänskliga rättigheterna i Hong Kong. Kina reagerade som väntat negativt och nu återstår det att se hur detta påverkar handelskonflikten. Det lär finnas möjligheter för både Trump och Kina att välja bland många nyanser när det gäller konkreta åtgärder. En avgörande milstolpe är vad som händer den 15 december, då USA har planerat att införa ytterligare tullar på kinesiska varor.

Vi är nu inne i årets sista månad och får snart en radda tung makroekonomisk statistik presenterad för oss. Blir det bättre än förväntat kanske det tillsammans med låga räntor ger bränsle för en positiv avslutning av börsåret. Å andra sidan har aktierna stigit riktigt mycket och genererat en mer än väl godkänd avkastning för året. Kanske vill en del tunga aktörer säkra ett gott årsresultat och dra ned på riskexponeringen något? Ett avgörande i handelskonflikten kan vid positiv utgång säkert snabbt knuffa upp kurserna några procent, men det förefaller som mycket positiva förväntningar redan är inprisade. Vad händer om det blir ett bakslag och Trump går vidare med fler tullar? Med mindre än ett år kvar till presidentvalet är det inte mycket tid kvar att gå på offensiven i handelskriget och det kan innebära att Trump ser ett läge att attackera för att om några månader kunna förhandla fram en bra deal.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • EURUSD: Såld termin i december.
 • CADUSD: köpt termin december. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • Eurodollar: Köpt termin mars 2020.
 • Guld: Köpt termin februari 2020.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Eurodollar: Köpt termin mars 2020.
 • Guld: Köpt termin februari 2020.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,0559. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,0% och aktuell exit är 74,79.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,9% och aktuell exit är 633,36.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,1% och aktuell exit är 1671,03.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.

En köpsignal genererades i fredags och portföljen köper därför in fonden.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

2 tankar om “Veckorapport vecka 48 2019

 1. Vad är anledningen till att du på sistone tycks ha ökat andelen terminen i portföljen istället för rena optionsstrategier?

  • Jag har vidareutvecklat placeringsstrategin och då passar terminer bättre in, främst tack vare att det är enklare att kontrollera risken och för att jag kan öka antalet omsättningshastigheten då en del av positionerna har betydligt kortare tidshorisont. Optioner är fortfarande ett bra komplement, men jag kommer att använda dem mer sparsmakat, vid bedömda extremlägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.