Veckorapport vecka 47 2019

Börsveckan innebar en välbehövlig rekyl på Stockholmsbörsen, utan någon större dramatik. Även USA-börserna noterade svaga minus, men i synnerligen lugn handel. Guldet tappade något, medan systermetallen silver steg en aning. Oljepriset slutade i stort sett oförändrat i en svängig handel. De amerikanska obligationsräntorna sjönk, medan den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -1,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +22,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar sjönk med -1,4% och har i år stigit med +27,4%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1612 och 1644. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1630, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

Finansmarknaderna fortsätter att navigera efter informationsflödet i den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, en märkligt segdragen historia. Ett steg fram och ett steg bak. Kanske blir en delöverenskommelse (phase 1) försenad men kompenseras av för tillfället inställda tullökningar i december? Låga räntor och makroekonomisk statistik som visar på en förbättring ger fortsatt stöd till aktiekurserna och säsongsmönstret är positivt. Fortsatt segbull ännu en tid?

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Timmer: Köpt termin januari 2020.
 • Platinum: Köpt termin januari 2020.
 • Guld: Köpt termin december.
 • Silver: Köpt termin december.
 • Sojaolja: Köpt termin december.
 • Sojamjöl: Köpt termin i maj 2020. (förlust)
 • Bomull: Köpt termin mars 2020.

Justerade positioner

Nya positioner

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Såld säljoption med lösen 1540 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1140 i september 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • EURUSD: Såld termin i december.
 • CADUSD: köpt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +1,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 372,4292. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,4% och aktuell exit är 74,36.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,5% och aktuell exit är 631,99.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,6% och aktuell exit är 1666,28.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.