Veckorapport vecka 46 2019

Bild från Reuters

Uppgången på Stockholmsbörsen tappade lite fart och en tendens till säljtryck kunde skönjas mot slutet av veckan. På USA-börserna fortsatte dock uppgången oförtrutet i en fortsatt låg volatilitet. Guldet steg något, liksom systermetallen silver. Oljepriset slutade också med en mindre uppgång efter en slagig handel. De amerikanska obligationsräntorna föll, liksom den amerikanska dollarn mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -0,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +24,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar sjönk med -0,2% och har i år stigit med +29,3%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1609 och 1638. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1625, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

Det går att lägga karbonpapper på min text från förra veckorapporten:

Börsutvecklingen förefaller till avgörande del bero på utfallet av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, där vi som vanligt får motsägelsefulla besked. Kommer ett påskrivet avtal om en första fas att få aktiekurserna skjuta i höjden ytterligare eller är vi på en nivå där fallhöjden är betydligt större än potentialen för fortsatt uppgång?

I och med denna något sena veckorapport har vi idag måndag också hunnit se marknaden reagera negativt på information/rykten om Kinas njugga inställning till att skriva under handelsavtal med USA så länge tullarna inte börjar tas bort. Marknaderna hann gå ned ytterst kortvarigt innan nyhetsflashar om president Trumps möte med ordförande för den amerikanska centralbanken började kablas ut. I sedvanligt manér stod Trumps inlägg på Twitter i fokus , där han beskrev diskussionerna handla om ytterligare penningpolitisk stimulans, Europas negativa räntor och utsikterna för sådana i USA. Det fick omedelbart USA-börserna att kasta av sig det lilla säljtrycket och klättra över nollstrecket.

Så det bara att konstatera att förväntningarna på en fortsatt expansiv penningpolitik och tillförd likviditet från centralbanker är av stor betydelse för den lika uthålliga som sega uppgången på aktiebörserna.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • USA 30-årig statsobligation: Köpt termin, avyttrad samma vecka.
 • Amerikansk 10-årig statsobligation: såld put spread med såld säljoption februari 127 och köpt säljoption januari 124.

Justerade positioner

Nya positioner

 • Guld: Köpt termin december.
 • Silver: Köpt termin december.
 • Platinum: Köpt termin januari 2020.
 • Timmer: Köpt termin januari 2020.
 • Sojaolja: Köpt termin december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Bomull: Köpt termin mars 2020.
 • EURUSD: Såld termin i december.
 • Sojamjöl: Köpt termin i maj 2020.
 • CADUSD: köpt termin december.
 • Guld: Köpt termin december.
 • Silver: Köpt termin december.
 • Platinum: Köpt termin januari 2020.
 • Timmer: Köpt termin januari 2020.
 • Sojaolja: Köpt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 368,2103. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +12,7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,8% och aktuell exit är 73,88.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,0% och aktuell exit är 631,35.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,7% och aktuell exit är 1666,28.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.