Veckorapport vecka 45 2019

Bild från Uchiha’s Blog

Ännu en börsvecka med ytterligare rekordnoteringar för Stockholmsbörsen. USA-börserna ville inte vara sämre och noterade också nya rekord, i en ytterst lugn och lågvolatil handel. För S&P 500 är mönstret väldigt likt det vi såg under juli-september 2018, med en stadig uppgång utan några stora rörelser. Guldet tappade mark ordentligt, liksom systermetallen silver. Oljepriset steg något. De amerikanska obligationsräntorna ökade påtagligt, liksom den amerikanska dollarn mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2,0,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +25,8%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +2,2% och har i år stigit med +29,5%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1604 och 1630. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1618, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

Börsutvecklingen förefaller till avgörande del bero på utfallet av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, där vi som vanligt får motsägelsefulla besked. Kommer ett påskrivet avtal om en första fas att få aktiekurserna skjuta i höjden ytterligare eller är vi på en nivå där fallhöjden är betydligt större än potentialen för fortsatt uppgång? Svaret på den frågan har jag inte, även om jag lutar åt det senare. Bloggaren Kortsikt är fortsatt inne mer på det förra och skriver som vanligt initierat och faktaspäckat om hur han ser på det.

Säsongsmässigt är november och december starka börsmånader, men vi har också fått se en historiskt mycket hög avkastning hittills i år. Många sitter med fina vinster och kan nog vara beredda att realisera en del för att säkra ett bra årsresultat. Det gör också att nervositeten snabbt kan dyka upp även vid små rekyler som då snabbt kan utvecklas till en korrigering. Dock är grundtonen på aktiebörserna synnerligen optimistisk och trendföljaren ser inget läge att sälja just nu. Troligen snävar han eller hon åtminstone till exiten för att ge bort mindre del av uppnådd vinst vid en eventuell nedgång.

I morgon måndag är det Veterans Day i USA, med stängda banker och obligationshandel men öppet som vanligt på USA-börserna och råvarumarknaderna.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Olja: Såld säljoption med lösen 40 i april 2020.
 • Guld: Köpt termin mars 2020. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • Amerikansk 10-årig statsobligation: såld put spread med såld säljoption februari 127 och köpt säljoption januari 124.
 • CADUSD: köpt termin december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
 • Bomull: Köpt termin mars 2020.
 • EURUSD: Såld termin i december.
 • Sojamjöl: Köpt termin i maj 2020.
 • Amerikansk 10-årig statsobligation: såld put spread med såld säljoption februari 127 och köpt säljoption januari 124.
 • CADUSD: köpt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,9477. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +12,7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,5% och aktuell exit är 73,72.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +7,6% och aktuell exit är 629,69.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +8,6% och aktuell exit är 1662,24.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.