Veckorapport vecka 44 2019

På Stockholmsbörsen satte OMXS30-index ett nytt kursrekord i måndags, för att därefter handlas i en ytterst modest rekyl. Utan handelshaveriet i fredags hade utvecklingen troligen varit starkare, då USA-börserna avslutade veckan klart positivt. Guldet steg något liksom systermetallen silver. Oljepriset föll tillbaka, trots en urstark handel i fredags. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,6,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +23,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,3% och har i år stigit med +26,7%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1598 och 1621. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1610, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

Federal Reserve sänkte som väntat sin styrränta och amerikansk arbetsmarknadsstatistik kom in betydligt starkare än de ytterst lågt ställda förväntningarna. Tillsammans med tung makroekonomisk statistik som till exempel ISM som visade tecken på stabilisering räckte det till en riktig rökare till avslutning på USA-börserna där nya börsrekord sattes.

Stämningsläget i det finansiella informationsflödet har verkligen svängt från negativt till euforiskt på en månad, och som vanligt är det centralbankerna som har ett finger med i spelet. Bloggaren Kortsikt ser optimistiskt på aktiebörserna i ett som vanligt intressant inlägg. Att det inte lär bli några räntehöjningar i USA om inget väldigt oväntat inträffar med löneutveckling och inflation är lätt att hålla med om, och om bolagsvinsterna börjar stiga igen finns definitivt mer bränsle till börsbrasan.

Många börsindex har nu brutit upp från konsolideringar, precis som Stockholmsbörsen, och tonläget är i stort sett enstämmigt positivt. Det är väl i det korta perspektivet det enda som skulle kunna vara argument för en nedgång, för när den breda massan tagit en position tenderar marknaden att överraskande gå åt andra hållet.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Eurodollar: Sålt termin mars 2020.
  • Guld: Såld köpoption med lösen 1850 i mars 2020.
  • Koppar: Såld termin i december. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i juni 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
  • Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
  • Bomull: Köpt termin mars 2020.
  • Guld: Köpt termin mars 2020.
  • Olja: Såld säljoption med lösen 40 i april 2020.
  • EURUSD: Såld termin i december.
  • Sojamjöl: Köpt termin i maj 2020.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,7273. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +12,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +4,6% och aktuell exit är 72,68.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +5,4% och aktuell exit är 619,58.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,5% och aktuell exit är 1641,75.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.