
Bild från Forbes
Stockholmsbörsen inledde börsveckan piggt, inspirerat av USA starka stängning veckan innan. Köpsidan ökade trycket allt eftersom veckan gick och återigen med inspiration från USA hade kurserna klättrat rejält när handeln avslutades. USA-börserna inledde veckan tveksamt, men i fredags formligen flög kurserna förbi tidigare stängningskurs och slutade positivt för veckan. Guldet föll liksom systermetallen silver. Oljepriset steg medan de amerikanska obligationsräntorna ökade. Den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +3,7,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +17,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,5% och har i år stigit med +21,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1584 och 1597. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1591, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
En stor del av veckan dominerades informationsmässigt av förhandlingarna mellan USA och Kina i handelskonflikten. Det är lite av ett löjets skimmer över hur enorma mängder kapital styrs av algoritmer som följer minsta nyhet i flödet, framför allt Twitter-inlägg från president Trump. Rykten om att den kinesiska delegationen skulle åka hem i förtid drog i veckan under en natthandel ned aktieterminerna ordentligt, men några timmar senare var de åter på plus efter nya utsagor.
Det finns fortfarande inget bläck på ett handelsavtal och konflikten är långt ifrån löst i sin helhet. Kanske har vi sett ett inledande steg som följs av fortsatta förhandlingar och utspel. Köp ryktet, sälj nyheten är ett klassiskt ordspråk på börsen och lite av den varan såg USA-börserna i den avslutande handeln i fredags. Men givetvis är all form av överenskommelse i handelskonflikten positiv för den globala ekonomin. Däremot påverkas sentimentet på aktiebörserna med en kraft som inte motsvarar digniteten i konflikten. Förklaringen stavas psykologi och en mängd algoritmer som följer John.
I veckan som kommer får vi flera tunga rapporter och det ska bli skönt att flytta fokus från Trump-tweets och centralbanksfokus ett tag och fokusera på intäkter, vinster och prognoser på det mer konkreta planet. Rapporterna lär komma in rätt knackigt, men förväntningarna har också dragits ned undan för undan.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- 10-årig amerikansk obligation: Såld call spread med såld köpoption med lösen 133 i december och köpt köpoption med lösen 135 i november.
- Silver: Såld put spread med såld säljoption med lösen 16 i december och köpt säljoption med lösen 15,75 i november.
- Apelsinjuice: Köpt termin januari 2020. (förlust)
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- Koppar: Såld termin i december.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i mars 2020. Sålda säljoptioner med lösen 1200, 1280 och 1380 i juni 2020. Sålda köpoptioner med lösen 1620, 1650 och 1680 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
- Guld: Såld köpoption med lösen 1850 i mars 2020.
- Boskap: Köpt termin med lösen i februari 2020.
- Bomull: Köpt termin mars 2020.
- Guld: Köpt termin mars 2020.
- Olja: Såld säljoption med lösen 40 i april 2020.
- EURUSD: Köpt termin i december.
- Sojamjöl: Köpt termin i maj 2020.
- Eurodollar: Sålt termin mars 2020.
- Koppar: Såld termin i december.
Andelsvärdet i placeringsklubben slutade i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,8064. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +12,6%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.
Utvecklingen av index sedan köp är +1,1% och aktuell exit är 71,00.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.
Utvecklingen av index sedan köp är +0,9% och aktuell exit är 585,16.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.
Utvecklingen av index sedan köp är +1,3% och aktuell exit är 1530,88.
Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.
Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)
OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)
iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)
iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)
Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.