
Bild från Wall Street Journal
Vi lägger en euforisk börsvecka bakom oss där kurserna på Stockholmsbörsen steg på bred front utan minsta tveksamhet. På USA-börserna var utvecklingen också positiv, om än lite mer dämpad i Europa, månne för att S&P noterades väldigt nära sin rekordnotering. Guldet föll tillbaka, liksom systermetallen silver. Oljepriset backade medan de amerikanska obligationsräntorna steg ordentligt. Den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med hela +4,0,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +18,2%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,1% och har i år stigit med +22,1%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig långt över ett smalt kluster av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1576 och 1584. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1581, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Stämningsläget har återigen snabbt förändrats på aktiebörserna, och från botten i början av augusti har OMXS30 klättrat nästan 13%! Kanske är vi på väg att utmana årshögsta på 1700, men för högre nivåer än så i närtid krävs det nog konkreta lösningar i handelskonflikten mellan USA och Kina, alternativt att makroekonomisk statistik kommer med överraskningar av det positiva slaget.
Den europeiska centralbanken ECB lanserade nya stimulanser med räntesänkning och tillgångsköp, men om det får någon egentlig effekt förutom den kortsiktigt psykologiskt positiva är inte självklart. Som den avgående ECB-chefen Draghi indikerade behöver regeringarna i EU stimulera via finanspolitiken om den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara klen. USA-räntorna har snabbt lämnat sina lägsta noteringar bakom sig och det blir intressant att se vad Federal Reserve kommunicerar i kommande räntebeslut. En höjning av styrräntan är given, men sedan är det mycket mer osäkert.
En joker nästa vecka blir attacken mot en av Saudiarabiens oljeanläggningar i helgen. Oljepriset kommer sannolikt att få en skjuts uppåt till att börja med, men informationen vi har nu visar att Saudiarabien rätt snart kommer att kunna återfå normal oljeproduktion och tillgången på olja inte påverkas mer än ytterst temporärt. Viktigare är den geopolitiska utvecklingen, där USA och Iran spelar något av ”chicken race” i anklagelserna om vem som stod bakom angreppet. Intressant är också hur sårbara viktiga oljeanläggningar är, men om det nu skulle vara militära missiler som använts är det ju lättare att förstå. Aktiebörserna kan komma ned en bit på denna händelse, men behövde i vilket fall kylas ned efter en överdriven köpstyrka på kort tid.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i december. Såld säljoption med lösen 1280 i mars 2020. Såld säljoption med lösen 1160 i juni 2020
- Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,4 i september.
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- Socker: Köpt köpoption med lösen 12,5 i mars 2020.
- Vete: Såld termin mars 2020.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1200 i juni 2020. Såld köpoption med lösen 1680 i september. Sålda köpoptioner med lösen 1620 och 1650 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
- Guld: såld köpoption med lösen 1850 i mars 2020.
- 30-årig amerikansk statsobligation: Vagga med såld köpoption 169 i november och såld säljoption 159 november.
- Boskap: köpt termin med lösen i februari 2020. Såld prisspread med såld säljoption med lösen 95 i december och köpt säljoption med lösen 90 i december.
- Fläskkött: såld säljoption med lösen 50 i februari 2020, köpt säljoption med lösen 48 oktober som försäkring.
- Silver: såld köpoption med lösen 23 i november, köpt köpoption med lösen 24 i oktober som försäkring.
- Bomull: köpt termin mars 2020.
- Socker: Köpt köpoption med lösen 12,5 i mars 2020.
- Vete: Såld termin mars 2020.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +1,0% jämfört med förra fredagen, och slutade på 365,6052. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11,9%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.
Utvecklingen av index sedan köp är +2,1% och aktuell exit är 70,70.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 33.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 32.
Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.
Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)
OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)
iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)
iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)
Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.