
Bild från The Diplomat
Efter en avvaktande inledning av börsveckan tog köparna kommandot på Stockholmsbörsen och kurserna steg på bred front. USA-börserna, där handeln vat stängd i måndag på grund av Labor Day var utvecklingen likartad, även om den avslutande handeln visade lite svaghetstecken. Guldet föll efter en positiv inledning, liksom systermetallen silver. Oljepriset steg efter en ryckig handel, som vanligt de senaste månaderna. De amerikanska obligationsräntorna steg och den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,6,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +13,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +1,2% och har i år stigit med +18,5%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig ovanför ett smalt kluster av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1573 och 1578. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1576, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Det är uppenbarligen fortfarande informationsflödet i handelskonflikten mellan USA och Kina som har avgörande inflytande på aktörernas och algoritmernas köp- och säljbeslut. Denna vecka var det lite positiva tongångar om återigen annonserade samtalsrundor mellan parterna. En ganska svag arbetsmarknadsstatistik förmådde inte ta knäcken på optimismen, kanske för att det tog bort det sista hindret för att Federal Reserve sänker styrräntan vid kommande möte. Löneökningarna kom in lite högre än väntat och precis som Kortsikt skriver är löneutvecklingen viktig att hålla koll på då den antingen försämrar bolagens resultat eller driver inflation.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1300 i december.
- Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,6 i oktober, med en köpt säljoption 2,1 i oktober som försäkring. Realiserade mindre förlust.
- Socker: köpt termin med lösen i oktober. Realiserade förlust.
- Apelsinjuice: köpt termin mars 2020, med köpt säljoption november 85 som försäkring.
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- Silver: såld köpoption med lösen 23 i november, köpt köpoption med lösen 24 i oktober.
- Bomull: köpt termin mars 2020.
- Boskap: såld prisspread med såld säljoption med lösen 95 i december och köpt säljoption med lösen 90 i december.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1380 i december. Såld säljoption med lösen 1280 i mars 2020. Sålda säljoptioner med lösen 1160 och 1200 i juni 2020. Såld köpoption med lösen 1680 i september. Sålda köpoptioner med lösen 1620 och 1650 i december. Såld köpoption med lösen 1720 i juni 2020.
- Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,4 i september.
- Guld: såld köpoption med lösen 1850 i mars 2020.
- 30-årig amerikansk statsobligation: Vagga med såld köpoption 169 i november och såld säljoption 159 november.
- Boskap: köpt termin med lösen i februari 2020. Såld prisspread med såld säljoption med lösen 95 i december och köpt säljoption med lösen 90 i december.
- Fläskkött: såld säljoption med lösen 50 i februari 2020, köpt säljoption med lösen 48 oktober som försäkring.
- Silver: såld köpoption med lösen 23 i november, köpt köpoption med lösen 24 i oktober som försäkring.
- Bomull: köpt termin mars 2020.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,6% jämfört med förra fredagen, och slutade på 361,9190. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10,8%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.
Utvecklingen av index sedan köp är +0,6% och aktuell exit är 69,52.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 33.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 32.
Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.
Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)
OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)
iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)
iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)
Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.