
Bild från Hedgeye
Stockholmsbörsen såg ut att notera ännu en riktigt svag vecka, men en avslutande kraftig uppgång i fredags mildrade nedgången för veckan. USA-börserna noterade liknande utveckling. Guldet fortsatte upp jämfört med förra veckans stängningskurs, liksom systermetallen silver. Oljepriset steg något i en fortsatt svängig handel. De amerikanska obligationsräntorna fortsatte att falla medan den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,8,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +7,9%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,9% och har i år stigit med +13,0%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig en bra bit under ett smalt kluster av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1574 och 1580. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1578, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
OMXS30 noterades stundtals under junibotten på 1494, men stängde med marginal över den. Så kallade stöd och motstånd är intressanta att bevaka, men enligt min erfarenhet har de litet värde för placeringsstrategier. Det är fortsatt en helt normal rekyl/korrigering vi ser, den kortare trenden är klart negativ, och lika vanligt är det att nyhetsflödet under en sådan domineras av negativa toner. Just nu är det inverterade räntekurvor och risken för recession som är i fokus. Jag är ingen expert i ämnet, men något är galet när så enormt mycket kapital är placerat i papper som ger negativ avkastning. För en intressant analys av räntor, handelskrig, recession och börsläget rekommenderar jag varmt det senaste inlägget från alltid läsvärde Kortsikt.
Angående räntor så är nedgången av räntenivåer på statspapper anmärkningsvärd. Här är ett exempel, den tioåriga amerikanska statsobligationens ränta.
Vi har snabbt kommit ned i en historiskt låg nivå, som endast underskridits två gånger tidigare: 2012 och 2016. Vid båda dessa bottnar steg därefter räntorna ordentligt och tog aktiekurserna med sig. Det återstår att se var botten för räntorna ligger denna gång. Det pratas en del om att USA kommer att gå mot negativa räntor, och når vi dit har vi nått en helt ny nivå i ekonomisk utveckling. Vi har för all del kommit en bra bit på väg som nedanstående diagram över utvecklingen av global skuld finansierad till negativ ränta visar.

Bild från Investor’s Corner
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- Olja: såld prisspread med säljoptioner, med såld säljoption 43 i november och köpt säljoption 41 i oktober.
Justerade positioner
- 30-årig amerikansk statsobligation: såld köpoption med lösen 163 i november. Köpt köpoption med lösen 165 i september som försäkring. Rullad till en vagga med såld köpoption 169 i november och såld säljoption 159 november, med köpt köpoption september 171 och köpt säljoption september 160 som skydd.
Nya positioner
- OMXS30: såld säljoption med lösen 1160 i juni 2020.
- Kaffe: såld säljoption med lösen 90 i mars 2020.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Såld säljoption med lösen 1280 i mars 2020. Sålda säljoptioner med lösen 1160 och 1200 i juni 2020. Såld köpoption med lösen 1680 i september. Sålda köpoptioner med lösen 1620 och 1650 i december.
- Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,4 i september. Såld säljoption med lösen 2,6 i oktober, med en köpt säljoption 2,1 i oktober som försäkring.
- Guld: såld köpoption med lösen 1850 i mars 2020.
- 30-årig amerikansk statsobligation: Vagga med såld köpoption 169 i november och såld säljoption 159 november, med köpt köpoption september 171 och köpt säljoption september 160 som skydd.
- Boskap: köpt termin med lösen i oktober.
- Socker: köpt termin med lösen i oktober.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 361,0898. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10,6%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.
Utvecklingen av index sedan köp är -2,6% och aktuell exit är 69,52.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-07-11.
Utvecklingen av index sedan köp är -5,9% och aktuell exit är 588,75, vilken underskreds av veckans stängningskurs. Aktiefonden avyttras därför.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 32.
Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter en exit vecka 31.
Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)
OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)
iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)
iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)
Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.