
Bild från Aktiespararna
Kurserna på Stockholmsbörsen såg länge ut att gå mot en stark utveckling veckan som gick, men så kom fredagen med en vinstvarning från Hexagon som satte press på verkstadsbolagen, följt av starkare arbetsmarknadsstatistik än väntat från USA som fick räntorna att stiga och förväntningarna om kommande räntesänkning att tonas ned. Sammantaget var det ändå en bra vecka för aktier och i USA, som firade nationaldagen i torsdag, ruskade börserna kvickt av sig fredagens nedgångar i den avslutande handeln. Guldet sjönk jämfört med förra veckans stängningskurs, efter en volatil handel. Oljepriset föll medan de amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn stärktes rejält mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,8,% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +16,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +1,0% och har i år stigit med +20,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig över ett smalt kluster av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1574 och 1584. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1579, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
En stark arbetsmarknadsrapport från USA fick alltså börserna på fall, åtminstone under en kort period. Förväntningar om att Federal Reserve ska sänka sin styrränta har bidragit till sjunkande räntor som i sin tur givit bränsle till uppgången i aktiekurserna. Nu kom den negativa reaktionen av sig i USA när de europeiska börserna stängt. Mer intressant i närtid enligt mig är de kommande bolagsrapporterna och Hexagons vinstvarning har skapat lite oro för fler dåliga nyheter. Det lär bli en fortsatt balansgång mellan hårda data från företagen och utsikterna för centralbanksräntor, kryddat med sedvanliga utspel från Trumpadministrationen. President Trump sätter onekligen tryck mot Federal Reserve och dess ordförande Jerome Powell.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.
Avslutade positioner, med planerad vinst om inte annat anges
- OMXS30: Såld säljoption med lösen 1480 i september.
- Olja: En så kallad Iron Condor, med såld köp- och säljoption september 64/47 och köpta dito som försäkring september 77/38.
- Fläsk: Såld tidspread med såld säljoption augusti 70 och köpt säljoption juli 70.
- Vete: såld köpoption med lösen 6,3 i december.
- Feeder cattle: såld säljoption oktober 120.
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- Silver: såld säljoption med lösen 14,0 i december.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Såld säljoption med lösen 1280 i mars 2020. Såld köpoption med lösen 1680 i september. Sålda köpoptioner med lösen 1620, 1650 och 1700 i december.
- Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,4 i september. Såld säljoption med lösen 2,6 i oktober, med en köpt säljoption 2,1 i oktober som försäkring.
- Boskap: såld säljoption med lösen 98 i oktober.
- Silver: såld säljoption med lösen 14,0 i december.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +1,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 353,7862. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8,3%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffades vecka 21.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffades vecka 20.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffades vecka 20.
Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffades vecka 20.
Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffades vecka 25. För den som vill placera i en råvarufond är XACT Råvaror (börshandlad fond) eller Handelsbankens Råvarufond bra alternativ.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)
OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)
iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)
iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)
Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.