Varningsflagga på börsen – rapporter och räntor

varningsflagga.jpg

Vi befinner oss mitt i den strida strömmen av bolagsrapporter för det första kvartalet och genomgående är det starka siffror och optimistiska prognoser som presenteras. På aktiebörserna har mottagandet först varit klart positivt, men sedan mer avvaktande och till och med negativt. Det här är i min bok en klar varningsflagg för aktier, när uppfyllda och överträffade förväntningar inte räcker utan säljsidan lätt får övertaget. På börsen styrs aktiekurserna i hög grad av flockbeteende, vilket bland annat är det som ligger till grund för trendrörelser. I tider av otydligare trend som vi haft på Stockholmsbörsen det senaste knappa året är kampen mellan köpare och säljare jämnare. Det innebär att vi ofta får se snabba upp- och nedgångar som sedan rekylerar tillbaka.

OMXS30-Weekly 2018-04-24.png

Förr eller senare får vi en ny längre trendrörelse och om den blir positiv eller negativ återstår att se. Men den gula flaggan är hissad! För våra befintliga placeringar ska det dock inte spela någon större roll, i våra portföljers aktier och fonder ska vi redan ha en tydlig exitnivå klar vid vilken vi kliver av.

I skrivande stund faller USA-börserna ganska kraftigt så vi kan komma att få se lite turbulens på Stockholmsbörsen i morgon onsdag. Låt oss dock komma ihåg att vi de senaste tre veckorna fått se OMXS30-index stiga med drygt 6%, så en rekyl är logisk och kanske också välbehövlig.

En del marknadskommentarer pekar på den stigande räntenivån, där den 10-åriga amerikanska statsobligationen idag varit uppe på 3% i ränta. Just de amerikanska räntorna var i fokus under den branta nedgången i februari. Farhågor om stigande inflation börjar höras allt högre, men några hårda siffror som visar på det har vi väl egentligen ännu inte sett. Hur räntor och valutakurser påverkar aktier är dock inte min specialistkompetens, det gör andra betydligt bättre, till exempel Kortsikt’s Blog med sitt senaste inlägg, läsvärt och initierat som vanligt.

För Onsdagsfonden är det trend och exit som gäller i vanlig ordning. I placeringsklubben har jag kunnat stänga några positioner med sålda säljoptioner under uppgången i april, vilket bidragit till värdeökning och dragit ned på exponeringen för börsnedgång.

En tanke på “Varningsflagga på börsen – rapporter och räntor

  1. Pingback: Varningsflagga på börsen – rapporter och räntor - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.