Veckorapport vecka 6 2018

volatility

Bild från CNCB

Den nervositet vi såg finansmarknaderna avsluta med förra veckan övergick till en dramatisk börsvecka där börskurserna stundtals föll handlöst. Även på räntemarknaderna var det oroligt, med fortsatt snabbt stigande räntor. Som lök på laxen försvagades oljepriset kraftigt. Ädelmetallerna föll tillbaka under kontrollerade former medan den amerikanska dollarn steg gentemot andra världsvalutor mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -5,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -4,9%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator  men befinner sig en bra bit under klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1577 och 1598. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1593, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMXS30-Weekly 2018-02-09.png

Rädslan för kraftiga börsfall som oktober 1987 eller 2008 väcks snabbt till liv igen när börskurserna faller och nyhetsflödet domineras av rubriker på temat börsras. Särskilt påtagligt blir det efter en utdragen period med så låg volatilitet och stigande aktiekurser som vi haft. Samtidigt är nedgångar även i en positiv trend naturliga och välbehövliga för att ge andningspauser i prissättningsprocessen. Nedgången vi har sett denna vecka är för OMXS30-index jämförbar med vad vi såg under juni till augusti förra året, med den skillnaden att nedgångsfasen då varade nästa tre månader. När en normal korrigering på aktiemarknaden sker på en vecka är det logiskt att känslorna svallar och en viss panik sprider sig. Aktiemarknaden handlar väldigt mycket om psykologi och vi handlar på våra egna förväntningar om börsen, inte på så mycket objektiv fakta som vi tror.

Jag är inte den vassaste på att peka ut makroekonomisk data som är viktig att studera eller göra prognoser baserat på fundamental data. Det finns många andra som gör det riktigt bra och återigen kan jag varmt rekommendera att ta del av veckans inlägg av Kortsikt. Här får du ett sansat och brett resonemang som är skönt att läsa när det hettat till i portföljen. I mina ögon finns det en hel del som talar för att Stockholmsbörsen inte ska komma ned så värst mycket till i det korta perspektivet. Bolagsrapporterna kommer in som förväntat eller bättre, låt vara att besvikelserna blivit några fler jämfört med tidigare. Aktiekurserna har i Stockholm också gått ganska knackigt sedan november varför fallhöjden minskat. Direktavkastningen ligger på omkring 3% och det krävs en rejäl räntehöjning innan aktier får konkurrens med det måttet mätt. Den globala konjunkturen är också stark och mjuka data som inköpschefsindex och liknande noteras på höga nivåer.  Här finns förstås också en fara i att dessa data börjar svika högt ställda förväntningar, vilket kan dra ned börshumöret. Inflationen har heller inte visat sig med någon tydlighet i statistiken, varför ränteuppgångar fortfarande är mestadels spekulationsbaserade. Men det saknas heller inte domedagsprofetior om skyhöga räntor som ett resultat av ohållbara statsskulder, valutor där förtroendet eroderas, och uttömda centralbanksåtgärder.

Hur det än blir med fortsatt nedgång eller inte är det rimligt att anta att prissättningen fortsätter vara mer volatil och att vi får vänja oss vid att börser kan röra sig både upp och ned mer än de 1-2% per vecka som vi upplevt sedan långt tillbaka. För trendföljande strategier är det svårt att hänga med i dessa snabba ryck, då trendindikatorer alltid dras med eftersläpningar. Det är därför vi har exitmetoder för att skydda vårt kapital, även om också sådana metoder får det jobbigt i perioder med så här snabbt kast.

USA-börserna vände en accelererande nedgång i fredags till en stark avslutning, trots en viss rekyl i den allra sista handeln. Sannolikheten för att nästa börsvecka startar i positiv ton är därför rimligen hög. Samtidigt lär oss mönstret från tidigare nedgångar att priser gärna slår upp och ned och återkommer till tidigare bottennoteringar för att studsa eller sätta ännu en botten. För närvarande skulle alltså 1488 vara ett stöd för OMXS30.

 

 

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat.

Avslutade positioner, med planerad vinst om inte annat anges

 • OMXS30: Såld köpoption 1700 med lösen december.
 • Socker: Såld säljoption 13,25 med lösen oktober. Stängdes med nollresultat efter att trendbilden försämrats.

Justerade positioner

Nya positioner

 • OMXS30 : Såld säljoption i OMXS30 med lösen 1180 i december, såld köpoption med lösen 1680 i december.
 • Silver: Såld säljoption med lösen 13,5 i december.
 • Naturgas: Såld säljoption med lösen 2,4 i september.

 

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1400 och 1440 med lösen juni, 1300 och 1340 i september samt 1180 i december. Såld ratio credit spread i OMXS30 med såld säljoption 1520 och köpt säljoption 1550 med lösen i april.
 • Kaffe: Såld säljoption 1,175 med lösen i maj 2018. Såld köpoption 1,8 med lösen i december.
 • Silver: Sålda säljoptioner med lösen 15 i juli respektive 13,5 i december. Såld köpoption 23 med lösen i december.
 • Guld: Sålda säljoptioner med lösen 1215 i augusti och 1180 i december, sålda köpoptioner med lösen 1500 i augusti samt 1620 i november.
 • Olja: Såld säljoption med lösen 50 i september. Såld säljoption med lösen 55 i juli. Såld säljoption med lösen 47 i december. Såld köpoption med lösen 70 i december 2018. Såld köpoption med lösen 75 i december.
 • Majs: Köpt köpoption 3,7.
 • Vete: Såld köpoption 5,8 med lösen december.
 • Boskap: Såld säljoption 100 med lösen juni 2018.
 • Bomull: Såld säljoption 67 med lösen december 2018.
 • 30-årig statsobligation: Såld säljoption 141 med lösen juni.
 • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,4 med lösen juli och 9,2 med lösen i november.
 • Sojaolja: Köpt köpoption 35 med lösen juni 2018
 • JPY/USD: Såld köpoption 0,96 med lösen juni 2018
 • EUR/USD: Såld säljoption 1,21 med lösen juni 2018
 • Naturgas: sålda säljoptioner med lösen 2,5 i augusti respektive 2,4 i september.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 295,2611. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +1,5%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -2,4% sedan årsskiftet efter en vecka på hemska -5,0%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling, däremot föregående fredags.

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är 100% placerad i Spiltan Räntefond Sverige. Om index är i positiv trend om tre veckor sker byte till aktiefond igen.

ACWI-Weekly 2018-02-08

 

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i SPP Aktiefond Sverige.

OMXSBCAPPI-Weekly 2018-02-09

Index stängde veckan under aktuell exitnivå på 585,89, varför allt innehav i aktiefonden säljs.

Som vanligt gäller att om trenden är positiv tre veckor efter exit köper jag in aktiefonden igen.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i Avanza Zero.

OMXS30-Weekly 2018-02-09

Index stängde veckan under aktuell exitnivå på 1572,88, varför allt innehav i aktiefonden säljs.

Som vanligt gäller att om trenden är positiv tre veckor efter exit köper jag in aktiefonden igen.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Den fiktiva portföljen består till 100% av likvida medel.

EEM-Weekly 2018-02-09

 

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för Stockholmsbörsens OMXS30-index skenade uppåt jämfört med förra veckan. Vi är i en marknad med normal volatilitet.

OMXS30-Weekly ATR 2018-02-09.png

För iShares All Country World Index världsindex, ACWI, var utvecklingen likartad. Vi är i en marknad med normal volatilitet.

ACWI-Weekly ATR 2018-02-09.png

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMXS30-Weekly 10 years 2018-02-09.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.