Berg- och dalbana på börsen

Cartoonist Gary Varvel: The Wall St. roller coaster

Utvecklingen på aktiebörserna runt om i världen de senaste dagarna har nog inte gått många obemärkt förbi. Efter en lång tid med stadigt stigande kurser med små svängningar har vi nu sett breda börsindex falla med 7-10% från topp till botten på bara några dagar och volatiliteten dramatiskt skjuta i höjden. Som vanligt fylls massmedia med citat från sparekonomer och andra experter om hur man ska bete sig och hantera sina placeringar i aktier och aktiefonder. Det enkla rådet är att planen för det ska vara klar redan när man köper in sig. Sedan ska man enbart avvakta till dess att marknaden rör sig på ett sätt som gör att reglerna i planen aktiveras. Låter du dig styras av magkänsla eller expertråd mitt under nervösa börsrörelser är risken stor att dina beslut blir felaktiga.

Men det är givetvis inte lätt att agera när marknaden driver kurser så snabbt upp och ned. Det dagliga bruset ökar vid sådana här tillfällen till ordentlig tordön och det är svårt att både mental agera efter planen samt att kunna lägga ordrar på vettigt sätt. Det är en av anledningarna till att jag väljer att agera på veckodata för mina aktie- och fondplaceringar. Då undviker jag att styras av brus och lägger ordrar i lugn och ro under helgen baserat på veckans stängningskurs.

Även med veckodata och ordrar lagda innnan handeln startar kommer jag naturligtvis att drabbas av marknadsrörelserna en särskild vecka som den här. Det hör till spelet och det finns ingen metod för att konsekvent tajma in denna typ av korrigeringar. Aktieportföljer kan försäkras med säljoptioner och kapital kan skyddas mot stora förluster genom exits, men det är inte detsamma som att man alltid går skadefri. Det viktiga är återigen att ha planen klar i förväg och agera på den.

Att vi får en korrigering i marknaden är i grunden positivt, efter en lång period av bred uppgång med låg volatilitet som förlett placerare att tro att börsen är ett säkert sätt att få avkastning även i det kortare tidsperspektivet. Till sin natur är nedgångar dramatiska, även om det vi sett nu verkligen innehållit väl kraftiga övertoner.

För placeringsklubben har det varit en utmanande tid för de sålda säljoptionerna i OMXS30. Tack vare stegvis införskaffade positioner med lösenpris långt under marknaden är utvecklingen likväl under god kontroll. Dessutom har vi fördelarna med en diversifierad portfölj där positioner i råvarumarknaderna balanserar en tidvis hysterisk börsutveckling. Så länge inte börsnedgången tar förnyad kraft ser det inte ut att behövas några justeringar, men jag håller hög beredskap.

En tanke på “Berg- och dalbana på börsen

  1. Pingback: Berg- och dalbana på börsen - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.