Frågor och svar om senaste exit

exit signs

Som ni kunde läsa om i senaste veckorapporten aktiverades exit för två av portföljerna, Onsdagsfonden Sverige och Onsdagsfonden OMXS30. Jag får en del frågor om detta och tänkte därför förtydliga metoden med exit, som jag ser den, med några frågor och svar.

Vad innebär en aktiverad exit?

Att en kurs eller index stängt under den aktuella exitnivån och att innehavet som exiten avser därför ska avyttras.

Säljer man allt innehav i en aktie eller aktiefond, eller delar av det?

Vid en exit säljs allt innehav och placeras på konto alternativt en kort räntefond. Eventuellt periodiskt sparande, som månadssparande, styrs också till räntefonden.

Vad gjorde du konkret?

I söndags lade jag en säljorder på allt innehav i aktiefonderna i portföljerna och en köporder på Spiltan Räntefond Sverige.

Index var ju under exitnivån tidigare i veckan, varför aktiverades inte exit då?

Exitnivån beräknas på veckodata, där det är stängningskursen veckans sista dag som räknas. Samma sak gäller för att avgöra om exit aktiverats, det är sista stängningskurs som jämförs med exitnivå.

Nedgången i fredags verkar ju varit tillfällig, USA-börserna vände upp och Stockholmsbörsen gick starkt i går måndag. Vore det inte bra att avvakta med exit till dess att man vet om kurserna fortsätter ned?

Ingen sitter med kristallkulan som förutspår framtiden. En exitmetod fungerar bara om man följer den disciplinerat. Så fort en exit aktiveras ska en order läggas på att avyttra positionen. Det finns ingen plats för magkänsla eller reservationer. En exit är en försäkring, och den kommer att kosta vid några tillfällen. Syftet är att undvika den stora smällen i form av ett utdraget börsfall. Ibland kommer exiten att aktiveras vid i backspegeln sett helt fel tillfälle, och ibland kommer timingen att vara klockren. Det är inte det avgörande, utan det viktiga är att se effekterna på längre sikt och vara med om skillnaden att stå utanför ett börsras eller vara fast i det.

Om nu börskurserna vänder upp och fortsätter att stiga, är det inte dumt att stå utanför marknaden då?

Jo, och en exit innebär inte att man hissar pestflagg för en aktie/index och nödvändigtvis står utanför marknaden en längre period. Beslutet om att ta en position måste bygga på en entrymetod, vilken för min del är trendföljande. Om trendindikatorn tre veckor efter exit visar positiv trend kommer jag att köpa aktiefonder igen och beräkna nya exitnivåer. Kanske missar jag några procents uppgång, men det är priset för att försäkra mig mot ett mer allvarligt börsfall.

Jag vet inte om exit är något för mig, det verkar surt att kunna förlora pengar jämfört med att bara hålla kvar sitt innehav och vara passiv. Men tanken med en försäkring kanske inte är så dum. Har du skrivit mer om exit tidigare?

En del! 🙂

Börsen slår rekord – vem behöver exits?

Exiten: din vän i med- och motgång

Konsten att använda exit

En exit är en exit

9 tankar om “Frågor och svar om senaste exit

 1. Pingback: Frågor och svar om senaste exit - AKTIEFEED

 2. Hej Admin,

  Har fullt förtroende att du tänker rätt när du försvarar våra investeringar.

  Med vänlig hälsning,

  Lennart Borg

  • Tack Lennart,

   I placeringsklubben använder jag exit på andra sätt, i och med att jag i den portföljen handlar med optioner. Men grundtanken är densamma, att lämna sjunkande skepp i tid för att bevara kapitalet.

 3. Hej Onsdagsfonden!
  Ny följare som tycker att resonemanget har bäring mot en mängd faktorer som kan påverka kursen. Börja med att börsen generellt ”känns” lite överhettad, omvärldsläget och då framförallt vapenskramlet i anslutning till Nordkorea samt den vilsna bild vår egna partier visar upp inför kommande val. En exit nu är säkert inte helt fel men problemet är snarare på vilken nivå går jag in om börsen sjunker. Spännande tider!
  MVH Tony Gustafsson

  • Hej Tony,

   Som trendföljare är det enkelt, jag går in när jag identifierar trenden som positiv, oavsett vad kursen står på. Men det finns förstås många sätt att bedöma när det är köpläge. En exitmetod behövs dock alltid om man vill vara en aktiv placerare och undvika att marknaden bestämmer när man kan plocka ut sitt placerade kapital.

   • Hej Onsdagsfonden,

    Följer dig med spänning!

    Kan du utveckla resonemanget kring dina analyser när du lägger en köporder igen. Vilken metod använder du då?

    Tack för bra blogg!

    Axel

   • Hej Axel,

    Tack för din kommentar! Jag är en trendföljare som köper aktier och andra värdepapper, alternativt säljer säljoptioner, när trenden är positiv enligt min trendindikator som finns med i alla diagram på bloggen. Om jag har köpt så ligger jag kvar tills min exit aktiverats. Periodiskt sparande, som månadssparande, styrs till aktier eller aktiefonder under positiv trend.

 4. Hej!

  Tanken att likna exit modellen med en försäkring för att skydda sparande vid ev. nedgång på börsen är klockren!

  Mvh,
  Håkan

  • Tack Håkan,

   Ja, jag tycker det visualiserar vad det handlar om. Det är inte ett försök att tajma marknader genom att hitta toppar utan att skydda sitt kapital på ett systematiskt sätt, där man är beredd att offra en del för att undvika plågsamma urgröpningar av sitt placerade kapital.

Kommentarer är stängda.