
Bild från ABC News
Återigen skriver jag en veckorapport i skenet av fega terroristattacker och mord på oskyldiga. Kampen för att bekämpa grogrunden till dessa usla mördares sjuka indoktrinering måste fortsätta, samtidigt som vi måste slå vakt om det öppna och toleranta samhället.
Nedgången på Stockholmsbörsen fortsatte i veckan, om än i lugnare takt efter en återhämtning under veckans sista handelstimmar. USA-börserna handlades stabilt fram till onsdag, för att därefter präglas av ett rejält säljtryck. Den amerikanska dollarn stärktes något jämfört med föregående vecka och de amerikanska räntorna stängde i stort sett oförändrat, liksom ädelmetallerna. Priset på olja stängde något ned för veckan efter en avslutande slutspurt i fredags som kompenserade för tidigare fall.
Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -0,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +1,0%, exklusive utdelningar. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator men befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1540 och 1577. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1564, vilket tolkas som att index nu är i negativ trend. Dessa nivåer kan, men behöver inte nödvändigtvis, utgöra omslagsnivåer vid rekyler. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Index ser fortfarande ut att vara i klar riskzon för omslag till negativ trend, och 40 veckors medelvärde indikerar att vi redan är där. Att köpa i svaghet under positiv trend är ofta en lyckosam metod, men nu måste man fundera på om svagheten är på väg att övergå till en mer utdragen nedgång. Ännu så länge håller sig USA-börserna på blygsamma nedgångar. Fokus nästa vecka ligger fortsatt på utvecklingen i ordkriget mellan Nordkorea och USA. Dessutom hålls ett tungt ekonomiskt möte i Jackson Hole där den amerikanska centralbanken Federal Reserve håller ett forum, med chefen för den europeiska centralbanken Mario Draghi som inbjuden gäst. Här finns spekulationer om signaler vad gäller ECB:s enorma program för att köpa finansiella tillgångar. Räkna med ordentliga rörelser på valuta- och räntemarknaderna, som kan spilla över på aktiebörserna.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Köpoptionen i OMXS30 med lösen 1700 i mars 2018 köptes tillbaka med planerad vinst. De sålda köpoptionerna i kaffe såldes alla tillbaka med planerad vinst efter en kraftig tillbakagång för kaffepriset i veckan. En säljoption i silver med lösen 14,0 i mars 2018 såldes. En säljoption i vete med lösen 4,4 i mars 2018 såldes. En säljoption i apelsinjuice med lösen 125 i januari 2018 såldes. En säljoption i naturgas med lösen 2,8 i december såldes. En säljoption i valutaparet USD/JPY med lösen 0,0080 i december såldes.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda säljoptioner december 1380, 1420 och 1460. Såld credit ratio put spread med såld säljoption oktober 1460 och köpt säljoption oktober 1490. Såld säljoption 1320 med lösen mars 2018.
- Kaffe: Såld säljoption 1,15, alla med lösen i mars 2018.
- Guld: Sålda köpoptioner 1450 mars 2018 och 1500 februari 2018. En köpt säljoption med lösen 1050 i december som en försäkring.
- Silver: Såld köpoption 22 och såld säljoption med lösen 14, båda med lösen mars 2018.
- Olja: Sålda köpoptioner 60 med lösen februari respektive mars 2018. Såld credit ratio call spread såld säljoption 61 och köpt säljoption 59, lösen i mars 2018.
- EUR/USD: Såld vagga med såld säljoption december 1,12 och såld köpoption december 1,23. Såld köpoption 1,22 med lösen i december.
- Vete: Såld säljoption 4,4 med lösen mars 2018.
- Apelsinjuice: Såld säljoption 125 med lösen januari 2018.
- Naturgas: Såld säljoption 2,8 med lösen december
- JPY/USD: Såld säljoption 0,0080 med lösen december
Andelsvärdet i placeringsklubben steg +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 279,2669. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8,5%.
Jag noterar med tillfredsställelse att portföljen åter är uppe i en hög grad av diversifiering, med för närvarande positioner i 10 marknader. Min utsaga förra veckan om lägre aktivitet i råvarumarknaderna kom därmed på skam. Det är också en styrka att positionerna i aktieindexet OMXS30 fortfarande har marginal kvar efter nedgångarna, trots en nedgång om ca 7% på en månad. Här ser man nyttan av att sälja optioner med lösenpriser långt ifrån aktuellt marknadspris. Jag håller naturligtvis fortsatt hög beredskap för utökade nedgångar på börsen.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfonden PPM är upp +9,0% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,2%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling.
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är 100% placerad i AP7 Aktiefond, vilket innebär att dollarns värde mot kronan påverkar resultatet.
Högsta noteringen för MSCI All Country World Index sedan inköp är 67,79. Aktuell exit är 65,64.
Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i Spiltan Räntefond Sverige.
Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens OMXS30 index. Portföljen är till 100% placerad i Spiltan Räntefond Sverige.
Volatilitet
En titt på volatiliteten visar att Average True Range för Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade i stort sett oförändrat. Vi är i en marknad med låg volatilitet.
För iShares All Country World Index världsindex, ACWI, steg volatiliteten något. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.
Pingback: Veckorapport vecka 33 2017 - AKTIEFEED