Sur börs och fördelarna med diversifiering

Kim-Jong-Un-attack-Trump-US-world-war-740550.jpg

Bild från Express

En våg av oro sveper över världens börser, där till och med USA-börserna backar i rörelser som vi inte sett på länge. Är det dags för den av många förutspådda börsnedgången, och är världen på väg att sättas i brand av det upptrappade tonläget om Nordkoreas kärnvapenprogram? Eller är det bara en rekyl i en lång tids uppåtgående börs vi ser? Svaret på den frågan vet vi som vanligt inte förrän vi ser i backspegeln om en tid framöver.

Så kallade korrektioner på aktiebörser är lika naturliga som behövliga. Värderingarna måste få andhämtningspauser och samla kraft för att sedan kunna åter stiga. Tricket är att skilja en korrektion på 5-15% från inledningen av en mer betydande nedgång. Ingen kan i längden gissa rätt, men med exits kan man alltid skydda sitt kapital genom att sälja vid en viss storlek på nedgången och sedan köpa aktier och aktiefonder igen när börstrenden förefaller peka uppåt igen. Många pratar om vikten av diversifiering för att sprida riskerna i aktieportföljen. Genom att placera i olika länder, regioner och branscher ska man undvika de allra mest spektakulära nedgångarna. Det låter sunt i teorin, men i praktiken kommer alla aktier att drabbas i en börsnedgång och det placerade kapitalet kommer snabbt att krympa. En äkta diversifiering handlar därför om att placera i andra typer av finansiella marknader som inte rör sig i samma rytm som aktier.

option selling commodities

Placeringsstrategin Onsdagsfonden Good Options handlar på ett stort antal råvarumarknader som aktieindex, olja, guld, naturgas, kaffe, majs, valuta etc.  I en allt mer globalt sammankopplad ekonomi är det periodvis så att även råvaror rör sig samfällt, till exempel när den amerikanska dollarn är stark eller svag. Men över tid beror kaffepriset på tillgång och efterfrågan, inte av hur börserna, dollarna eller oljepriset utvecklas. Det lägger grunden för en diversifiering på riktigt, där jag kan ta positioner i många marknader utan att riskera att de alla rör sig åt samma håll samtidigt.

Onsdagsfondens trendföljande kärna är sund och god, men långtifrån unik. Många använder trendanalyser för att fatta placeringsbeslut. Betydligt färre jobbar med exitmetoder, så där finns en potential till ”edge”. Men det som visat sig vara den avgörande pusselbiten till en avgörande konkurrensfördel är metoden att sälja optioner. I kombination med trendföljning och exits är det en kraftfull placeringsstrategi som fungerar i nästan alla marknadsförhållanden. Till skillnad från traditionell trendföljning är man inte beroende av att kursen fortsätter i den riktning man identifierat. Kursen behöver inte nå en viss nivå inom en given tid för att det ska bli en god vinst, och man kan även klara att kursen går mot den identifierade trenden, så länge den inte går emot för mycket.

För placeringsklubben har det varit en god utveckling de senaste veckorna då flera råvarumarknader rört sig i tydliga trender. Jag kan även dra nytta av nedgången på Stockholmsbörsen, även om jag förstås måste vara beredd att justera positionerna om kurserna börjar falla kraftigare.

4 tankar om “Sur börs och fördelarna med diversifiering

 1. Intressant det här med att följa trender. Jag har backtradat ett system tidigare som baserar sig på MA12 i veckografen för OMXS30. Den handlades både i upp och nergång. När MA12 stigit i två veckor tas position i XACT BULL på måndagen och säljs först när MA12 sjunker på en fredagsstängning. Motsvarande process sker när MA12 fallit i två veckor fast med XACT BEAR.

  Började köpa XACT BULL i april 2005, för 100kkr. I februari 2016, efter totalt 41 köp och lika många sälj var saldot 7,9 miljoner. 6 förluster, den högsta på drygt 7% och resten vinster (varav tre affärer över +50%).

  Har bestämt mig för att testa modellen med skarpa pengar. I tjänstepensionen handlar jag bara uppgångarna, som gett ca 980% uppgång. Har även en liten slant hos Avanza som ska handlas med deras BULL/BEAR OMX X2 AVA pga gratis handel.

  Inväntar första uppgången för TJP, men gick in i BEAR OMX X2 AVA förra måndagen. Får väl ge det ett tag och se om modellen håller.

 2. Hallå!

  Jobbigt det här med börsnedgång…. nu vill magkänslan ta över och sälja.
  Men eftersom min fond är långsiktig så är det inte dags förrän två perioder i min indikator visar neutral/negativ (3 veckors perioder) – alternativt att jag når en nedgång på 12% som också utlöser en exit.

  is i magen…

  Med vänlig hälsning
  /Fredrik

  • Hej Fredrik,

   Visst är det jobbigt med nedgång när man har köpta aktier och aktiefonder. Just därför är det så viktigt att ha en plan utarbetad, precis som du har. Det är en generös exit du har, men funkar säkert fint i din totala strategi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.