Dröm om att bli miljonär

Business millionaire

Bild från WiseBread

Det finns många råd om hur man ska placera sina pengar för att få en bra avkastning. Många av dem fokuserar på långsiktighet och ränta-på-ränta-effekten, där man får rådet att vara passiv, spara regelbundet och ha tålamod för att sedan få se pengarna växa till oanade höjder. Och visst, det går snabbt att räkna ut att om man månadssparar 750 kr under 30 år och sätter pengarna i en börsindexfond som i snitt ger 8% årlig ökning så är dagens 35-åring framme vid miljonärsmålet som nybliven pensionär vid 65 års ålder. Att spara långsiktigt är definitivt en viktig del av ens privatekonomi. Att stärka upp pensionen med gott tjänstepensionssparande liksom att ge barnen en trygg start i livet är viktiga mål. Problemet för min del är att livet innehåller fler utmaningar än de riktigt långsiktiga. Man ska ändra boende, kanske bilda familj, utveckla sig med hobby och resor, köpa tjänster som sparar tid och möjligen satsa en del på materiell standard. Ibland tar livet oväntade vändningar via till exempel sjukdom eller arbetslöshet. Allt detta kräver kapital och har en sparhorisont på betydligt kortare tid än 20-30 år. För mig ligger många sparplaner mellan tre till tio år fram i tiden och det är perioder där det kan vara riskabelt att följa förespråkarna för långsiktighet om man placerar pengarna på börsen. Utfallet kan bli fantastiskt om man har tur, men bedrövligt om man har otur med tajmingen, som exemplet nedan med femårigt sparande på svenska börsen visar.

5-ars-sparande

Det är av denna anledning som jag trycker så mycket på egen aktiv förvaltning där man skyddar sitt kapital från större börsnedgångar. Det handlar inte om att slå index varje år, utan om att få makten att själv avgöra när man vill ta ut sitt sparade kapital och inte behöva vänta på att börsen ska vända upp från ett börsfall innan det är möjligt. Som en aktiv placerare måste man lägga lite mer tid på att uppdatera och bevaka sina exits och mentalt klara av att köpa och sälja när det är dags. Skatter och deklaration är ett mindre problem tack vara investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Den extra arbetsinsatsen är i mina ögon en låg kostnad för att skydda sig mot otur, vilket kan drabba en passiv sparare hårt.

Med en enkel placeringsstrategi som talar om när det är dags att köpa och sälja kan du också spola alla snusförnuftiga råd om att välja risknivå, sprida riskerna och, just det, vara långsiktig. Verklig risk är sannolikheten att förlora pengar multiplicerat med summan du kan komma att förlora, inte en massa tillbakablickande på hur en fond har svängt i värde historiskt eller vilken avkastning den haft. Sätter du en exit vet du vid varje tillfälle vad din maximala förlust är och kan enkelt anpassa din portfölj av sparande efter det. Du behöver heller inte vrida och vända på om det är dags att växla till säkrare sparande, då du själv står för säkerheten genom att sälja innan en börsnedgång raderar ut en stor del av dina upparbetade vinster.

Egen aktiv förvaltning, placeringsstrategi och exits brukar förespråkare för långsiktighet avfärda med att det handlar om tajming av marknaden och att det är omöjligt. Men för sparande som inte är långsiktigt är det faktiskt också omöjligt att följa de långsiktigas taktik. Att köpa aktier när börsen går upp och sälja när den går ned handlar inte om att hitta toppar och bottnar på börsen utan om att stå utanför de stora nedgångarna och vara med på de längre uppgångarna. Det är definitivt ingen omöjlighet men kräver lite disciplin och en förmåga att följa sina regler.

Så dröm gärna om att bli miljonär i hängmattan men kom ihåg att det handlar om ett väldigt långsiktigt sparande. Blanda därför upp miljonärsdrömmen med funderingar på hur det mer vardagsnära sparandet ska gå till.

En tanke på “Dröm om att bli miljonär

  1. Pingback: Dröm om att bli miljonär - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.