Veckorapport vecka 28 2017

Chair-Janet-Yellen.png

Bild från HousingWire

Vi lägger en stark börsvecka bakom oss, där kurserna på Stockholmsbörsen steg på bred front efter optimistiska reaktioner på uttalanden från den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Janet Yellen, där tolkningen var att sannolikheten för ytterligare räntehöjningar under 2017 minskade. På USA-börserna var tonen också starkt positiv och S&P500 noterade ännu ett årshögsta och all time high.  Den amerikanska dollarn föll påtagligt liksom de amerikanska obligationsräntorna. Ädelmetallerna hämtade kraft under slutet av veckan och noterade uppgångar för veckan, liksom priset på olja.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +8,5%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och ligger en bra bit ovan klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1537 och 1587. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1566. Dessa nivåer kan, men behöver inte nödvändigtvis, utgöra omslagsnivåer vid rekyler.

Trenden för de flesta av världens börser är intakt positiv och centralbankerna spelar en fortsatt stor roll för utvecklingen. Så länge vi inte ser några egentliga tendenser till inflation är det svårt att tro på en mer ihållande ränteuppgång. Låga räntor innebär som tidigare stimulans till ekonomin och ökar företagens investeringsvilja, samtidigt som aktier fortsätter att vara ett av få alternativ som ger god avkastning för kapital världen över. Aktievärderingarna blir allt mer ansträngda och förväntningarna på företagens omsättning och vinst ökar, varför rapportperioden vi just klivit in i blir extra intressant att följa. Stalltipset är att vi ser fortsatt starka rapporter som ger positiv energi till börsen, men också ökar trycket att leverera. En fortsatt uppgång under ett par veckor i sommarlugn handel ligger i korten, och därefter kan oron för högt uppskruvade prognoser börja infinna sig, i samma veva som vi närmar oss historiskt mer turbulenta börsmånader som augusti och september.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en svagt negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösen 1800 december köptes tillbaka med planerad vinst. En ny köpoption, december 1740 såldes. De sålda köpoptionen i guld med lösen november 1500 respektive december 1400 köptes tillbaka med planerad vinst. Samtliga optioner i kaffe köptes tillbaka, med en vinst som kompenserade för tidigare förluster, men totalt gick positionerna back. En credit ratio call spread i majs såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld köpoption OMXS30 september 1700 och december 1740, sålda säljoptioner augusti 1580 och september 1520. Såld credit ratio put spread med såld säljoption augusti 1520  och köpt säljoption augusti 1560.
 • Sojabönor: Såld köpoption 11,4 med lösen november
 • Majs: Covered call med köpoption 3,8, lösen december. Såld credit ratio call spread med såld köpoption december 5,0 och köpt köpoption december 4,8
 • Guld: Såld säljoption 1110 med lösen december och 1085 med lösen mars 2018. Såld vagga i februari 2018 med lösenpriser 1100/1500. En köpt säljoption med lösen 1050 i december som en försäkring.
 • Olja: Sålda säljoptioner med lösen 34 och 37 i januari 2018, såld köpoption 60 med lösen februari 2018
 • Naturgas: Sålda köpoptioner 4,0 och 4,2 med lösen i december
 • EUR/USD: Såld credit ratio spreads med såld säljoption december 120 och köpt säljoption december 118

Andelsvärdet i placeringsklubben steg +0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 273,3475. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +6,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +10,6% sedan årsskiftet, efter en vecka på +/- 0,0%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling.

Portföljen är placerad 100% i Spiltan Räntefond Sverige sedan exit i förra veckan. Om börstrenden är positiv efter nästa vecka blir det byte till aktiefond.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2017-07-14.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2017-07-14Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-2,2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-07-14.png

För iShares MSCI världsindex, URTH, steg volatiliteten blygsamt. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-1,5% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-07-14.png

Exit

Ingen exit är aktuell i Onsdagsfonden PPM, då portföljen är 100% placerad i räntefond.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 82,0. Sedan inköp har URTH stigit med +12,9%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +13,4%. Efter 15% uppgång börjar exiten snävas till ännu en gång.  Aktuell exit är 79,51, vilket är 2,6% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +10,0%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-07-14.png

2 tankar om “Veckorapport vecka 28 2017

 1. Intressant exit-strategi. Skulle du kunna detaljera hur du beräknar en ”successivt snävare” exit? Hängde inte helt med i beräkningen under ”Exit” i ditt inlägg. Mvh, Eric.

  • Hej Eric,

   Exiten beräknas genom att från högsta notering sedan entry dra ifrån värde på Average True Range (ATR) multiplicerat med en konstant/multiplikator. Högre högstanoteringar och/eller lägre värde på ATR gör alltså att exitnivån flyttas uppåt. Den flyttas aldrig nedåt. Multiplikatorn är från början 2,25, så om jag har ett värde för ATR på 2% så hamnar den första exitnivån 2,25*0,02=4,5% under högsta noteringen.

   Jag snävar till exiten genom att minska multiplikatorn från det att jag upnått 10% ökning från inköpsnivå till högsta notering. För var femte procent ytterligare i värdeökning minskar jag multiplikatorn med 0,25. Så om jag uppnått 25% ökning är multiplikatorn 2,25-4*0,25=1,25.

   Anledningen till att snäva till exiten är för att ge tillbaka allt mindre del av uppnådd vinst ju större den blir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.