Halvårsrapport 2017

063011-Half-a-Year.jpg

Bild från Goodbye Mailbox

Det första halvåret startade något trevande på Stockholms-börsen, men trendindikatorn för OMXS30-index var fortsatt positiv och kurserna steg fram till början av mars för att sedan utvecklas ganska stillastående under april. Efter Macrons seger i det franska presidentvalet fick börserna en rejäl skjuts upp. Sedan toppen i mitten av maj handlades OMXS30 i ett intervall mellan 1600-1658 (jag har strukit bottennoteringen då Essity noterades). Halvåret avslutades med en dyster vecka, i breda nedgångar.

OMX STOCKHOLM 30 6 months 2017.png

Högt upp på listan över börspåverkande faktorer som varit populära att diskutera och analysera hittar vi räntor, valutor, utspel från president Trump och så kallade geopolitiska händelser som kriget i Syrien och terrorattacker. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har börjat med blygsamma räntehöjningar, men man har också aviserat att man ska dra ned på de enorma tillgångar man köpt sedan finanskrisen 2008. I Europa har vi ännu inte sett några direkta tecken på räntehöjningar eller penningpolitiska åtstramningar. Bolagsrapporterna har visat på styrka, så det har funnits grund för uppgången. Dock var det länge sedan vi hade en korrigering av aktiekurserna på 5-10%, och en sådan rycker allt närmare ju längre tiden går. Frågan är också hur länge vinster och omsättning kan fortsätta att öka i den takt vi sett de senaste kvartalen.

Onsdagsfonden PPM, som speglar mitt eget sparande i premiepensionssystemet, har haft en god utveckling under det första halvåret, då portföljen legat placerad i aktiefonden Avanza Zero. Perioden avslutades dock med att byta från aktiefond till räntefond då exitnivån underskreds.  Utvecklingen för halvåret blev +9,6 %. Jag kommer under det andra halvåret att modifiera Onsdagsfonden PPM genom att byta aktiefond från Avanza Zero till AP7 Aktiefond. Dessutom kommer jag att komplettera med en ny placeringsstrategi, Onsdagsfonden Sverige, som ska spegla ett sparande i en svensk aktiefond. Här kommer jag att välja SPP Aktiefond Sverige. Håll utkik på bloggen för mer information inom kort.

Placeringsklubben Onsdagsfonden, som placerar efter strategin Onsdagsfonden Good Options, har haft ett mediokert halvår, där andelsvärdet sedan årsskiftet ökat med 5,6 % till 271,7741. Målet om en avkastning för året om 15 % bedömer jag likväl som fullt möjligt att överträffa, eller åtminstone nå. Portföljen är välfylld med positioner, varav flera är snubblande nära att stängas med planerad vinst, och i stort sett alla har en positiv utveckling. Stockholmsbörsens OMXS30-index steg under det första halvåret med +5,6 %, exklusive utdelningar.

Ett problem för Onsdagsfonden Good Options har varit den mycket låga volatilitet som Stockholmsbörsen handlats med under det första halvåret. Det har medfört låga optionspriser och längre tid från försäljning till återköp. Jag har även förändrat strategin på så sätt att jag bygger upp positioner stegvis, för att ha kontrollera riskerna ännu effektivare och få en jämnare utveckling. I kombination med att jag både önskat, och på grund av den låga volatiliteten varit tvungen att, handla optioner med längre löptid uppstod under det första kvartalet något av ett tomrum där jag inte hade tillräckligt många/stora positioner i OMXS30-optioner för att nå planerad avkastning. Från och med maj är jag ikapp, men volatiliteten är fortsatt begränsande.

Optionsförsäljningar på råvarumarknaderna har bidragit med knappt hälften av vinsterna, vilket är imponerande då endast en fjärdedel av kapitalet är placerat där. Valutasäkringen gör att valutaeffekten mellan dollar och kronor som högst påverkar avkastningen med någon procent upp eller ned. Jag avvaktar utvecklingen för året innan jag planerar några förändringar av portföljallokeringen, men det finns onekligen en del som talar för att öka andelen kapital på råvarubörserna. Inte minst diversifieringen, då man har ett stort antal marknader att handla på, vilka oftast har svag koppling till varandra.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.