Det viktiga tålamodet

patience

”Att sälja optioner är långtifrån daytrading, Fingerprint Cards, och snabba klipp. Istället krävs tålamod och disciplin för att låta de många små bäckarna av indragna optionspremier bli en stor å.”

Kloka ord som jag skrev för ett år sedan! 🙂 En portfölj med sålda optioner ger inga snabba, spektakulära vinster, men har potentialen att erbjuda en långsiktigt god och uthållig avkastning. En hörnsten för en optionssäljande strategi är att ha god marginal mellan aktuell kurs och optionens lösenpris. Visst kan det vara lockande att sälja optioner som endast har några veckors löptid kvar, men då får du välja lösenpris så nära aktuell kurs att det räcker med en mindre kursrörelse i oönskad riktning för att en elak förlust ska uppstå. Det är en riskabel spekulation med dåliga odds till långsiktigt framgång. Gissar du rätt får du snabba vinster, men gissar du fel kan du drabbas av en förlust som raderar flera lyckade placeringar.

En tryggare, om än ”tråkigare” strategi är att sälja optioner med mycket tidsvärde, 6-12 månader, som ligger så långt ifrån aktuell kurs att även om du får se kursen gå åt det minst sannolika hållet kommer optionen ändå att tappa i värde med tiden, givet att kursen inte kommer för nära lösenpriset. Det här går på tvärs med uppfattningen om att man ska satsa på optioner med kort löptid, där minskningen av tidsvärde accelererar.

option_tidsvärde

Men återigen, för att kunna sälja optioner med kort löptid kvar tvingas du lägga dig farligt nära aktuell kurs och utsätta dig för stora risker. Jag har under året blivit ännu bättre på att välja optioner med högt tidsvärde, och ser med tillfredsställelse att optioner som jag sålde för ett par månader sedan nu börjar komma ner i pris där jag köper tillbaka dem med planerad vinst, trots att det återstår ett halvår eller mer av optionens livslängd. I marknader som naturgas, olja och guld har jag kunnat sälja optioner med sex till nio månaders löptid vars lösenpris legat 40-80% från aktuell kurs och redan efter en till två månader månad fått se optionspriserna dala till nivåer nära mina planerade återköpskurser.

En intressant effekt av att sälja optioner med lång löptid är att man i råvarumarknaderna kan utnyttja så kallade säsongsmönster, till exempel att olja vanligtvis stiger inför sommaren och faller under höst och tidig vinter. Eller att naturgas stiger under våren och faller från försommar till vinter. Det är historik som förklaras av grundläggande mekanismer i efterfrågan och tillgång. Även en trendföljare som jag själv bör beakta säsongsmönster och använda dem i kombination med pristrend för att välja lämpliga optioner att sälja.

För indexoptionerna i OMXS30 har året varit trögare än vanligt, till stor del beroende på en ytterst låg volatilitet som pressar optionspriserna. Även här har jag handlat optioner med längre löptid, vilka tar lite längre tid på sig att komma ned i pris. Jag har också sålt mindre positioner i köpoptioner, för att öka intäkterna, men här har jag stött på lite patrull i form av en fortsatt kursuppgång som ett par gånger gjort att jag behövt justera positioner med tillhörande kostnad. Denna vecka har jag dragit ned på sålda köpoptioner till förmån för sålda säljoptioner, då styrkan i den positiva trenden är så stark. Kanske säljer jag köpoptioner med lösen i december om jag kan välja lösenpriser över 1800, men huvudsakligen är det sålda säljoptioner som gäller.

I tider av stark börsutveckling, där fantastiska siffror presenteras på löpande band av placerare i småbolagsaktier, utdelningsaktier eller i stort sett vad som helst som noteras på börsen är det inte alltid så lätt att nöja sig med en långsamt tuffande värdeökning i portföljen. Men tålamod är en dygd, som sköldpaddan visade genom att slå haren i tävlingen om vem som var snabbast.

Jag avslutar med ännu ett citat från tidigare inlägget om att sälja optioner:

”Att sälja optioner är inte för alla. Utöver tålamodet som krävs för att vänta veckor och ibland flera månader på att realisera vinster behöver du ett tillräckligt stort kapital för att hantera säkerhetskrav som uppstår. Dessutom måste du ha utrymme och mental förmåga att justera positioner vid behov, då det innebär förluster på kort sikt. Man får heller inte vara girig utan se till att ha bra marginaler genom att sälja optioner långt från aktuell kurs, tillämpa en strikt riskkontroll, justera positioner och ta hem vinst på i förväg bestämda nivåer. Men har man allt detta på plats kan tekniken att sälja optioner fungera väldigt väl i en placeringsstrategi som till exempel bygger på trendföljning och volatilitetsbaserad riskkontroll. Ett konkret exempel på det är placeringsklubben Onsdagsfonden, förvaltad enligt strategin Onsdagsfonden Good Options.”

En tanke på “Det viktiga tålamodet

  1. Pingback: Det viktiga tålamodet – Aktiefeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.