Exiten: din vän i med- och motgång

Exit-Strategy.png

Bild från Dual Returns

Dags att sälja aktier, vågar jag köpa fonder nu, bör jag balansera om min portfölj, hur mycket ska jag satsa? Viktiga frågor för den som investerar på börsen, som tyvärr ofta sopas lite under mattan av förespråkare för långsiktigheten och månadssparandets (falska) trygghet. Det finns en handfast metod som hanterar alla dessa frågeställningar, och det är vår vän exiten. Den talar tydligt om när det är dags att kliva ur en aktier eller en fond, utan att du behöver förlita dig på magkänsla eller mer eller mindre bra råd från rådgivare/säljare. Det handlar inte om tajming, utan om att behålla dina vinnare och göra dig av med förlorare.

Med en exitmetod uppnår du följande:

  • Du bestämmer och begränsar din maximala förlust, alltså din verkliga risk, genom att ha en exit från första dagen/veckan du köper en aktier eller fond.
  • Med en bestämd risk kan du räkna ut hur många aktier eller fondandelar du ska köpa. Till exempel kan du välja att aldrig låta en placering riskera mer än 1% av ditt kapital, och därifrån räkna ut antalet du ska köpa.
  • Exiten skyddar dig från stora förluster och låter dina vinster växa. Det blir en automatisk balansering, där du behåller styrka och gör dig av med svaghet, tvärtom vad många experter rekommenderar.

Jag vill understryka att exitmetod inte handlar om tajming. Om en aktie går ned så att exit aktiveras ska du definitivt ha en metod för att snabbt gå in i aktien igen om kursen vänder upp. Att en exitnivå nåtts innebär inte att en pestflagga hissats för en aktie eller fond, bara att kursen utvecklats på ett sätt som gör att det är vettigt att dra i nödbromsen för att skydda ditt kapital. Om en eller flera veckor kan det vara ett utmärkt läge att kliva in igen.

Men det finns väl nackdelar/svagheter? Jodå, absolut:

  • Med en exitmetod tvingas du följa reglerna och sälja även om du ”känner” att kursen nog kommer att gå upp igen. Disciplin är ett nyckelord.
  • Att sälja aktier är förknippat med kostnader, som courtage och ”slippage”, eller skillnad mellan exitnivå och verklig säljkurs.
  • Ibland kommer du att uppleva att du säljer en aktie flera gånger då en exitnivå träffats, vilket tär på kapitalet och kan kännas meningslöst. Det är då viktigt att komma ihåg att exiten är en försäkring som du betalar ett pris för, precis som för hemförsäkringen.
  • Det krävs lite eftertanke för att hitta en exitmetod som passar dig och ditt sparande.

En exitmetod som jag finner tilltalande är den så kallade Chandelier-exiten, där exiten följer med aktiekursen, men enbart uppåt. Avståndet mellan exit och kurs påverkas av nya högre högstanoteringar och volatiliteten. Mig passar det också att snäva till avståndet när jag uppnått en viss nivå av vinst, så att jag undan för undan är beredd att lämna tillbaka allt mindre den. Så här har utvecklingen av exiten sett ut sedan Onsdagsfonden PPM signalerade köp i aktiefond förra sommaren, beräknad på veckobasis.

OMXS30 exit.png

2 tankar om “Exiten: din vän i med- och motgång

  1. Pingback: Exiten: din vän i med- och motgång – Aktiefeed

  2. Pingback: Frågor och svar om senaste exit | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.