
Bild från Signals Binary
Vi lägger en stabil börsvecka bakom oss, där kurserna fortsatte att stärkas med starka bolagsrapporter i ryggen, även om den amerikanska centralbanken skapade lite oro med sin syn på ränteutvecklingen. Amerikansk jobbstatistik (NFP) kom in bättre än väntat i fredags, vilket bidrog till en positiv avslutning på USA-börserna. Den amerikanska dollarn försvagades och obligationsräntorna steg jämfört med förra veckan. Ädelmetallerna föll tillbaka brant liksom priset på råolja som ändå spurtade uppåt från en rejäl djupdykning under fredagen. Sambandet mellan oljepris och börsindex ser just nu ut att vara svagt.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +8,2%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1499 och 1540.
Företagsresultaten visar en stark utveckling, vilket är lätt att förstå i denna ”sweet spot” med låga räntor och stark konjunktur i flera viktiga delar av världsekonomin. I USA stiger förväntningarna på ekonomiska reformer återigen, efter att kongressen halvvägs röstat igenom en nedläggning av Obamacare genom seger för president Trump i representanthuset. Opinionssiffrorna säger att Macron blir Frankrikes nästa president, men de har ju slagit fel förut. Även om Le Pen blir vald är det dock långt ifrån säkert att det påverkar börserna särskilt mycket i detta klimat. Vi har ju varit med om snabba uppgångar efter korta rekyler i samband med både Brexit och Trump.
Börsen är som sagt stark och trenden sedan länge positiv. En korrigering på 10-20% hör till vanligheterna och vi får se när en sådan kommer och vad som triggar den. Den extremt låga volatilitet vi sett en längre tid kommer någon gång att börja stiga, men ännu så länge förändras aktiekurserna väldigt stabilt, om vi bortser från vissa förhoppningsbolag som levererar rapportbesvikelser. Inga namn, men en fingervisning… Under alla omständigheter känns det som att inställningen till börsen och aktier överlag är väldigt positiv och att ”alla” köpt in sig. Just det faktumet brukar innebära lite sårbarhet, då aktiekurser är känsliga för när siste köparen köpt. Men trendföljaren följer naturligtvis trenden! Prognosen för inledningen av nästa börsvecka är positiv, med tanke på USA-börsernas avslutande handel, men det franska presidentvalet kan skapa en del turbulens.
Onsdagsfonden Good Options
Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. En ny position i sålda säljoptioner i OMXS30 började byggas upp.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda köpoptioner OMXS30 juni 1640 och september 1700, såld säljoption september 1480
- Sojabönor: Sålda köpoptioner 11,4 och 12,6 med lösen november
- Guld: sålda köpoptioner november 1500 och december 1450, sålda säljoptioner 1080 och 1110 med lösen december. En köpt säljoption med lösen 1050 i december som en försäkring.
- Olja: Såld köpoption 65 januari 2018
- Naturgas: sålda säljoptioner 2,75 och 2,85 med lösen augusti, såld köpoption 5,0 med lösen i november samt 5,5 i januari
- Bomull: såld säljoption 87 med lösen i december
- Kaffe: sålda säljoptioner 120 och 125 med lösen september, såld köpoption 190 december
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 269,6105. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4,8%. Vi tuffar på mot avkastningsmålet för året, och stressas inte av att börsindex går starkt och bättre än portföljen. Det är inte vad vi mäter oss mot.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfonden PPM är upp +11,0% sedan årsskiftet, efter en vecka på +1,6%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.
Trendindikatorn
Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.
Volatilitet
En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-2,1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.
För iShares MSCI världsindex, URTH, var utvecklingen likartad. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-1,6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.
Exit
Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1642,04 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.
Sedan inköp har OMXS30 stigit med +20,2%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +20,2%. Därför snävas exiten till. Efter nästa 5% uppgång snävas exiten till ytterligare.
Aktuell exit är nu 1590,99, vilket är 3,1% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +16,5%.
Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 80,11. Sedan inköp har URTH stigit med +10,8%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +10,8%. Efter 15% uppgång börjar exiten snävas till ännu en gång. Aktuell exit är 77,58, vilket är 3,1% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +7,3%.
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.
Pingback: Veckorapport vecka 18 2017 – Aktiefeed