Veckorapport vecka 17 2017

macron tumme upp.jpg

Bild från Sveriges Radio

Börsveckan inleddes med klang och jubel då kurserna steg brant på bred front efter utfallet i det franska presidentvalet. Handeln avslutades också starkt, då Stockholmsbörsen gick betydligt bättre än många andra börser i fredags, med banker i täten. USA-börserna gick också bra, men avslutade börsveckan svagare. Den amerikanska dollarn försvagades ordentligt och obligationsräntorna steg något jämfört med förra veckan. Ädelmetallerna föll tillbaka liksom priset på råolja.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +3,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +7,2%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1494 och 1533.

Bolagsrapporterna för det första kvartalet har genomgående tagits emot positivt och ofta slagit officiella förväntningar. Det ligger en hel del förväntningar på en fortsatt stark utveckling för bankerna, som ju är en tung sektor på den svenska börsen och för den svenska ekonomin. I USA kom  förhoppningarna om ett fortsatt skattesänkningsrally av sig när president Trumps förslag offentliggjordes. Lite i skymundan undveks en stängning av myndigheter med en hårsmån, då USA ännu en gång är nära sitt skuldtak och måste rösta igenom ännu en höjning av detsamma i nästa vecka. Det går säkert igenom, men skuldsättningen närmare sig alarmerande nivåer. Ännu så länge är dock den amerikanska dollarn kvar på kungatronen. Utvecklingen i Nordkorea kan fortsatt snabbt påverka de finansiella marknaderna och den försiktige generalen kanske ser över sitt kraschskydd, till exempel genom att köpa säljoptioner långt nedanför aktuell kurs som en försäkring.

Prognosen för inledningen av nästa börsvecka är svagt negativ, med tanke på USA-börsernas avslutande handel. Stockholmsbörsen håller stängt på måndag i likhet med många internationella börser.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Den starka börsveckan innebar att samtliga positioner i sålda säljoptioner i OMXS30 kunde stängas med planerad vinst. Jag fann inget bra läge att sälja nya säljoptioner utan avvaktar nästa veckas handel.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Sålda köpoptioner OMXS30 juni 1640 och september 1700
 • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,3 med lösen juni, såld köpoption 11,4 och 12,6 med lösen november
 • Guld: sålda köpoptioner november 1500 och december 1450/1600, sålda säljoptioner  1080 och 1110 med lösen december. En köpt säljoption med lösen 1050 i december som en försäkring.
 • Olja: Såld köpoption 65 december samt 65 januari 2018
 • Naturgas: sålda säljoptioner 2,75 och 2,85 med lösen augusti, såld köpoption 5,0 med lösen i november samt 5,5 i januari
 • Bomull: såld säljoption 87 med lösen i december
 • 10-årig amerikansk statsobligation: covered put med utfärdad säljoption 125,5 juni samt såld termin.
 • Kaffe: sålda säljoptioner 120 och 125 med lösen september, såld köpoption 190 december

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +1,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 269,1620. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4,6%.

Det var en ovanligt stark vecka för portföljen, vilket kommer sig av den goda börsutvecklingen och att många positioner låg nära att köpas tillbaka redan i inledningen. Nu gäller det att börja bygga upp positioner i sålda säljoptioner för OMXS30 så att vi drar nytta av den positiva börstrenden. Jag har dock inte bråttom utan inväntar ett bra läge, till exempel en rekyl och/eller ökad volatilitet. Utvecklingen den närmaste månaden kommer därför förmodligen att bli lite lugnare, men vi tuffar på mot årets mål. I råvarumarknaderna är det hög aktivitet vilket bådar gott för avkastningen.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +9,2% sedan årsskiftet, efter en vecka på +3,3%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2017-04-28.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2017-04-28Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-2,2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-04-28.png

För iShares MSCI världsindex, URTH, var utvecklingen likartad. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-1,6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-04-28.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1627,73 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +19,1%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +19,2%. Efter 20% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1565,31, vilket är 3,8% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +14,6%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 79,55. Sedan inköp har URTH stigit med +7,3%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +10,0%, varför exitnivån snävats till ett snäpp. Efter 15% uppgång börjar exiten snävas till ännu en gång.  Aktuell exit är 76,96, vilket är 0,8% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +6,4%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-04-28.png

3 tankar om “Veckorapport vecka 17 2017

 1. Pingback: Veckorapport vecka 17 2017 – Aktiefeed

 2. Hej

  Tack för intressanta veckorapporter. Jag har en fråga. När exiten nås i Avanza Zero, placerar du då om pengarna i en räntefond, guldfond eller kanske råvarufond?

  Mvh Mikael

  • Hej Mikael,

   Kapitalet sätts i en räntefond, Spiltan Räntefond Sverige. Guld och råvaror har sina egna trender, som man förvisso kan utnyttja, men i Onsdagsfonden PPM är tanken att skapa en egen, aktivt förvaltad blandfond.

Kommentarer är stängda.