Veckorapport vecka 14 2017

stockholm.jpg

Bild från #openstockholm på Twitter

Det känns futtigt när jag lägger handen vid denna veckorapport, mot bakgrund av gårdagens fruktansvärda handling och rädslan den skapade. Men att jobba för att livet ska fortgå är ett sätt att göra motstånd mot fega mördare och den brutala ondskan. Det finns mycket gott i mänskligheten som också måste lyftas fram.

Under börsveckan som gick föll USA-börserna tillbaka efter att ha noterat uppgångar i mitten av veckan. Signaler från den amerikanska centralbanken Fed om minskningar av tillgångar tolkades negativt av aktiemarknaden. I fredags kom oväntat svaga siffror från den amerikanska arbetsmarknaden och konflikten i Syrien fick en ny dimension i och med USA:s ingripande. Den amerikanska dollarn steg påtagligt medan obligationsräntorna sjönk något jämfört med förra veckan. Ädelmetallerna noterade mindre uppgångar medan priset på råolja steg ordentligt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång om -1,1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +3,5%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1483 och 1520.

Aktiebörserna har upprepade gånger de senaste veckorna noterat snabba fall, men köparna har kvickt strömmat tillbaka och att köpa ”dippen” har fortsatt varit lyckosamt. Fråga är dock inte om utan när en större korrigering kommer. April är normalt en stark börsmånad. Som vanligt agerar vi på vad som händer, inte vad vi tror kommer att hända.

För nästa vecka kan inledningen påverkas av en nedgång i fredagens avslutande handel i USA. I övrigt känns förutsättningarna för börsveckan neutral.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Säljoptionerna i OMXS30 med lösen 1440 och 1450 i maj köptes tillbaka med planerad vinst. I råvarumarknaderna var det en hel del aktivitet.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Sålda köpoptioner OMXS30 juni 1640 och september 1700 samt säljoption med lösen 1440 i juni. Dessutom så kallade ratio spreads, med köpt säljoption 1510/1500 och sålda säljoptioner 1470/1460, med lösen i maj respektive juni.
 • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,1 och 9,3 med lösen juni, såld köpoption 12,6 med lösen november
 • Vete: sålda köpoptioner 5,4 och 5,5 med lösen juni, såld säljoption 4,1 med lösen juni
 • Guld: sålda köpoptioner november 1500 och december 1600, sålda säljoptioner  1080 med lösen december, 1075 med lösen oktober och 1050 med lösen december
 • Olja: såld säljoption 40 med lösen augusti, såld köpoption 60 med lösen augusti samt 65 december
 • Naturgas: sålda säljoptioner 2,75 och 2,85 med lösen augusti, såld köpoption 5,0 med lösen i november
 • Bomull: såld säljoption 87 med lösen i december
 • 10-årig amerikansk statsobligation: covered put med utfärdad säljoption 125,5 juni samt såld termin.
 • Kaffe: sålda säljoptioner 120 och 125 med lösen september

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,5% jämfört med förra fredagen, och slutade på 265,2557. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +5,3% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,5%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2017-04-07

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2017-04-07Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-2,3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-04-07

För iShares MSCI världsindex, URTH, sjönk volatiliteten något. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-1,7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-04-07

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1603,06 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +14,9%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +17,4%. Efter 20% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1542,14, vilket är 1,8% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +12,9%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 79,43. Sedan inköp har URTH stigit med +7,4%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +9,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 76,47, vilket är 1,5% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +5,8%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-04-07.png

3 tankar om “Veckorapport vecka 14 2017

 1. Pingback: Veckorapport vecka 14 2017 – AKTIEFEED

 2. Hej!
  Tack för din sida!

  Fråga på när man ska kliva in på börsen om man är utanför. Ska man vänta tills efter nästa period med negativ trend, dvs när den slår om till positiv igen. Eller ska man gå in nu, trots att den varit positiv länge? Hur tänker man här.
  Tack på förhand!

  • Hej Otto, tack för din kommentar!

   En trendföljare är aldrig rädd för att kliva på i positiv trend, inte ens om den hållit på i flera månader eller till och med år. Ingen vet när trenden tar slut, och istället för att gissa om framtiden placerar man baserat på vad man vet just nu. Som skydd har man sin exitmetod som hindrar att för mycket kapital förloras om det skulle visa sig att man hade otur med sin tajming. Blir man utstoppad är man beredd att kliva in igen om den positiva trenden fortsätter.

   Man kan definitivt invänta en period av tillfällighet svaghet i en positiv trend, så att man till exempel köper efter några dagars nedgång. Det är viktigt att inte vara för girig och söka efter för mycket ”bästa pris” då aktier ofta har långa sträckor av prisökningar i positiv trend som kan vara svåra att komma in i om man bara vill köpa in sig i rekyler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.