Börsen darrar, dags att säkra vinsterna?

stock market correction

Bild från the balance

De amerikanska börserna sjönk igår med mer än en procent, vilket de inte gjort på bra länge. Som ett brev på posten börjar sociala flöden svämma över av varningar om fortsatta nedgångar och till och med ras, för nu är minsann den positiva trenden bruten och den övervärderade börsen ska ned till mer rimliga nivåer. Lika naturligt dyker det upp repliker som menar på att det vi nu ser är fina köplägen.

Det kan i sammanhanget vara bra att lyfta blicken något och titta på hur aktiekurserna på Stockholmsbörsen utvecklats den senaste tiden.

OMX STOCKHOLM 30 2017-03-21.png

Sedan lågpunkten på 1240 i samband med Brexit-omröstningen har OMXS30 som bäst gått upp med 29%, med den högsta noteringen så sent som förra veckan. Bortsett från lite turbulens runt det amerikanska presidentvalet har kurserna gått upp i stort sett oavbrutet, i en synnerligen lågvolatil rörelse. Att vi nu ser lite vinsthemtagningar är inte märkligt och behöver inte indikera att trenden är bruten och/eller att vi står inför ett börsras. Några procents nedgång kan tvärtom vara en nyttig och välbehövlig andningspaus för att kurserna sedan ska orka fortsätta upp i den positiva trenden.

Med detta sagt är det förstås ett alternativ att vi står inför en korrigering på 10-20% nedgång, vilket historiskt inte alls är särskilt sällsynt i längre trendrörelser. Det skulle för all del också kunna vara så att vi står på randen till en kraftigare börsnedgång, på 30-50%, vilket inte heller är ovanligt, om än inte särskilt frekvent. Hur det än blir är det endast en sak vi med säkerhet kan veta, och det är hur det har varit och vad utvecklingen är just i detta nu. Därför är det bästa sättet att besvara frågan om det är köp- eller säljläge att vara förberedd och veta vad man ska göra om kursen når till nivå X eller Y. Undvik att gissa och framför allt satsa inte kapital på att du ska få rätt. Det är en sysselsättning för småpengar du kan avvara på casino eller tips.

Har du en exitmetod så är det exitnivån som gäller för placeringar i aktier och aktiefonder. Passeras den säljer du av, oavsett magkänsla eller stämningsläget i sociala flöden. Använder du som jag veckodata för dina exitberäkningar inväntar du lugnt stängningen för veckan. Visst kan du förlora några procent på det, men lika ofta kommer du att vinna genom att inte sälja av under en turbulent börsdag med stundtals panikartade säljbeslut. För Onsdagsfonden PPM gäller exitnivån på 1542: en stängning lägre än så på fredag så blir det en säljorder. För placeringsklubbens portfölj som förvaltas enligt strategin Onsdagsfonden Good Options är det fortfarande hyggligt med marginal till den närmast sålda säljoptionen på 1460, och den är dessutom till viss del skyddad från 1500 och nedåt. Om OMXS30 går under 1500 börjar det bli dags att förbereda justeringar.

Glöm inte bort att nedgångar är en naturlig del av börsen, och i en positiv trend är det ofta bra köplägen efter några dagars minusnoteringar. Har du en tydlig exitmetod och vet hur mycket du vill riskera, och därmed hur mycket du ska satsa, kan du lugnt köpa nu när ”alla” säljer. Blir det en fortsatt nedgång får du en begränsad förlust. Säljer du optioner kan några dagars kraftig nedgång ge bra möjlighet att få in fina premier för optioner med lösenpris långt under nuvarande kurs, särskilt om du väljer lösenmånad en bra bit framåt i tiden.

 

2 tankar om “Börsen darrar, dags att säkra vinsterna?

  1. Nuvarande position går med vinst, frågan är bara hur stor vinsten blir i slutändan. Stoppas jag ut på min exitnivå eller kommer trenden att fortgå och vinsten öka lite till innan vinsten.

    Har märkt att om man räknar vinsten från högsta punkten kan man lätt få panik. Bättre att räkna vinsten från exitnivån så blir man mindre ledsen.

    • Om man låter bli att räkna på hur stor vinst man kan få eller inte, och istället fokuserar på att förvalta varje placering efter sina regler och därefter hålla koll på det totala resultatet blir det så mycket enklare, i vart fall för mig! 🙂 Enskilda vinster/förluster är inte det viktigaste, det som betyder något är hur portföljen utvecklas över tid, hur man kontrollerar sin risk och hur disciplinerad man är.

Kommentarer är stängda.