För en svensk inkomsttagare finns det tre saker man inte kommer undan: skatterna, döden och sedan år 2000 också premiepensionssparandet (PPM). Det senare har varit föremål för många diskussioner, med allt ifrån så kallade PPM-rådgivare till soffliggare och nu senast rent kriminell verksamhet exemplifierat med Falcon Funds. Många har nog undvikit att engagera sig på grund av bristande intresse och/eller den djungel av fonder – runt 850 i skrivande stund – som finns att välja på. För dem har staten ordnat ett bra alternativ, AP7 Såfa. Men för oss som vill göra aktiva val är nu möjligheterna på väg att kraftigt beskäras, i vart fall om Finansinspektionen (FI) får som de vill. I sitt remissvar till den senaste statliga PPM-utredningen vill de minska antalet fonder i PPM till omkring 10!
I mina ögon är det inget självändamål att ha väldigt många fonder i premiepensionssystemet, men det är en naturlig följd i en konkurrensutsatt bransch. För oss sparare ger utbudet goda möjligheter att hitta det vi söker, samtidigt som aktörerna måste pressa pris och prestanda för att få kunder. Baksidan är att det krävs lite ansträngning för att göra val på ett sätt som passar en. Så är det ju dock i alla områden i livet där man behöver fatta beslut. Det viktiga när det gäller fonder är att vi sparare ska kunna lita på att samtliga val är seriösa och säkra, och här har Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten misslyckats.
Precis som Jonas Lindmark på Morningstar.se skriver anser jag att det är betydligt bättre att ställa tuffare krav på fondbolagen i premiepensionssystemet än att göra en dramatisk utrensning. Lindmarks förslag om att Pensionsmyndigheten i sina samarbetsavtal ska ställa krav på att fondbolagen ska ha förvaringsinstitut med tillräcklig styrka är utmärkt. En informationsinsats är också befogad, och kanske ska fonder som inte har svenskt förvaringsinstitut märkas så att spararna uppmärksammas på att här kan finnas en ytterligare risk, som inte är uppenbar om man tittar på sedvanlig fondfakta.
Om vi får 10 fonder som FI vill är vi snart tillbaka i en totalitärt skött ruljangs, där staten går i säng med storkapitalet.

Bild från Nya Dagbladet
För vem tror annat än att det blir svenska storbankers fonder som utgör valen? Visst blir valet enklare, men blir det bättre? Då kanske man istället ska löpa hela linan ut med AP7 Såfa och förvalta premiepensionskapitalet utan möjlighet för sparare att påverka.
Pingback: 10 eller 850 fonder i PPM? – AKTIEFEED