Gör som Warren Buffet – sälj optioner

Många söker rygga framgångsrika investerare och kopiera deras strategier för att nå framgångar i placeringar. En ofta refererad rygg är Warren Buffet, ansedd som en av världens skickligaste investerare, och i skrivande stund den andre rikaste personen i världen. Jag ska inte gå här gå in på hur Buffet väljer ut sina aktier att investera i och tillfällen att köpa, men en dimension av hans placeringar finner jag synnerligen intressant och också anmärkningsvärt att det pratas så lite om. Buffet är nämligen en optionssäljare av rang!

Precis som Andy Tanner skriver i boken Stock Market Cash Flow söker en framgångsrik investerare bibehålla eller till och med stärka sitt kassaflöde även när marknaderna och/eller ekonomin faller. Att sälja optioner är en utmärkt metod för just detta. Ponera, som Tanner gör, att Buffet vill öka sitt aktieinnehav i Coca Cola, om aktien går ned till säg 35 dollar från dagens 39. Han säljer då ett antal säljoptioner med lösenpris på 35 dollar, som ger honom skyldighet att köpa aktien för 35 dollar, om den fallit dit eller lägre. Ur Buffets perspektiv är detta en vinstaffär oavsett hur aktien rör sig framöver:

  • Går aktien ned till under 35 dollar köper Buffet aktier till 35 dollar, ett pris han är nöjd med. Skulle aktien gå ned mer sitter Bufett lugnt kvar, som den långsiktige investerare han är, nöjd med sitt inköpspris.
  • Håller sig aktien ovanför 35 dollar blir det inga aktieköp, vilket Buffet ändå inte vill göra till det priset.

I båda fallen ovan behåller Buffet intäkten från optionspremien, vilket skulle kunna ge drygt en dollar per underliggande aktie i vinst.

För oss vanliga investerare som bara har bråkdelar av Buffets enorma plånbok och kanske inte hans extrema långsiktighet kan metoden att sälja optioner ändå vara ytterst gångbar. Vi behöver ett sätt att avgöra när vi anser det vara en bra nivå eller tidpunkt att köpa in en aktie, och sedan sälja säljoptioner vid denna nivå, eller helst strax under. Det är något som många värde- och utdelningsinvesterare brukar räkna på. En trendföljare kan använda trenden för att avgöra om det är rätt läge att sälja säljoption eller inte. Med tillräckligt tid till lösendag för optionen kan vi dra in hyggliga premier och försäkra oss om ett bra kassaflöde oavsett hur marknaden går. Naturligtvis får vi sälja optioner i ett antal som vår portfölj motiverar, så att inte allt kapital blir placerat i en enda aktie.

Så nästa gång du är på väg att avfärda tanken på att sälja optioner som ett sätt att bygga upp en portfölj med gott kassaflöde, kom ihåg att det är ett sätt att rygga själve Warren Buffet på! Men som James Cordier på optionsellers.com skriver, det krävs ett steg ut ur den bekväma zonen för att kunna ta till sig strategin med att sälja optioner. Vågar man ta det steget öppnar sig nya möjligheter, till exempel äkta diversifiering genom att kunna sälja optioner på marknader som har svag koppling till varandra, som spannmål, olja, guld, kaffe och socker.

commodities_2

 

En tanke på “Gör som Warren Buffet – sälj optioner

  1. Ping: Gör som Warren Buffet – sälj optioner – AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.