Veckorapport vecka 4 2017

Börsveckan inleddes darrigt, men optimismen kom snabbt tillbaka och vi fick se några dagars rejäl styrka, innan veckan avslutades något oroligt och hyvlade bort en del av uppgångarna. På de amerikanska börserna var den största händelsen att Dow Jones index klättrade över 20 000 i veckan! Dollarkursen föll tillbaka något medan de amerikanska obligationsräntorna steg marginellt. Ädelmetallerna hade en sämre vecka och noterade tydliga nedgångar. Oljepriset handlades återigen i ett snävt intervall, med upp- och nedgångar som fortsätter att varvas.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde upp +0,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +1,4%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1447 och 1467.

Kvartalsrapporterna har nu börjat komma in med lite blandade resultat. Utvecklingen för tunga bolag i OMXS30-index påverkar indexet påtagligt. En av de mer uppmärksammade indikatorerna på den globala konjunkturen är kopparpriset som utvecklats starkt om än slagigt de senaste månaderna.

copper-full0317-future-2017-01-27

Nästa vecka stundar räntebesked från Fed och tung statistik från bland annat arbetsmarknaden, samt naturligtvis fler kvartalsrapporter. Återstår att se om vi gör en ny högsta notering för året eller rekylerar tillbaka.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en negativ effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. De sålda säljoptionerna i OMXS30 mars 1390-1410 köptes tillbaka med planerad vinst. En ny säljoption april 1420 såldes. Säljoptionen i sojabönor med lösen 9,0 i juni köptes tillbaka med planerad vinst samtidigt som en ny säljoption med lösen 9,6 i juni såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld köpoption OMXS30 juni 1600 samt säljoptioner 1420 april 2017 och 1240 juni 2017
 • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017, såld säljoption 9,6 med lösen juni
 • Vete: såld köpoption 5,0 med lösen juni 2017
 • Guld: såld köpoption 1400 med lösen juni 2017, såld säljoption 1075 med lösen juni
 • Olja: såld säljoption 42 med lösen maj 2017
 • Kaffe: såld köpoption 2,0 med lösen juni 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,7% jämfört med förra fredagen, och slutade på 260,0564. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +1,0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +2,3% sedan årsskiftet, efter en vecka på +2,6%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

omx-stockholm-30-2017-01-27

ishares-msci-world-index-fund-2017-01-27Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt+/-2,6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med låg volatilitet.

omx-stockholm-30-atr-2017-01-27

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1563,52 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +12,7%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +14,5%. Efter 15% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1482,59, vilket är 3,7% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +8,6%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 75,82. Sedan inköp har URTH stigit med +4,5%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +4,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 72,71, vilket är 3,8% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +0,6%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-01-27.png

4 tankar om “Veckorapport vecka 4 2017

 1. Hej!

  Tack för en intressant och läsvärd blogg! Har läst av och till de senaste åren och är imponerad över både resultat och antal inlägg trots den enkla och ”tråkiga” strategin.

  Jag har en fråga: Varför begränsa sig till att följa en eller två index när det finns flera billiga indexfonder inom PPM systemet? Jag tänker till exempel på SPPs och LFs Europeiska indexfonder som följer MSCI Europe. Här har du en marknad med förhållandevis lågt CAPE och som laggat efter både USA och Sverige.

  Jag har själv funderat lite på om det vore klokt att diversifiera en trendföljande portfölj genom att investera i två eller tre olika index samtidigt. Hur ser du på det?

  Tacksam för svar och fortsätt med ditt goda arbete!

  • Hej Brompton,

   Tack för din kommentar och dina vänliga ord! Visst kan man bredda sig till fler marknader, men aktier är aktier och stiger/faller relativt koordinerat världen över. Så någon påtaglig diversifiering blir det inte med fler aktieindex. Dessutom tillkommer valutaeffekter, som kan vara både positiva som negativa. Men det är klart att det är lockande att kunna placera i marknader som Ryssland och Brasilien som goda år kan gå upp 50% eller mer. Jag tror absolut att det kan vara en framgångsrik väg att bredda portföljen med flera aktiemarknader, under en trendföljande placeringsstrategi. Man måste då fundera över hur mycket man satsar i varje marknad. Om alla index är i positiv trend är det ju enkelt att satsa lika mycket i varje aktieindexfond, men om till exempel 3 av 4 börser är i köpläge är det frågan om man ska köpa för 75% eller 100% av kapitalet.

   I en aktieportfölj hade jag jobbat mer aktivt med så kallad position sizing och beräknat hur mycket jag skulle satsa baserat på avståndet till den initiala exiten och hur mycket av portföljen jag vill riskera mer marknad. Exempelvis kanske jag max vill förlora 2% av kapitalet om en placering går mig emot. Då kan jag räkna ut hur många aktier jag kan köpa. Om man vill använda sig av detta i en portfölj av aktiefonder är en smaksak, men fördelen är att man får en systematisk metod att beräkna hur mycket man ska köpa för, baserat på vilken risk man vill ta.

   • Tack för svaret. Hade varit intresserad av att köpa index i enskilda länder men är lite osäker på att ge mig in i ETF-världen med avgifter, spreads och valutaskillnader. Förvaltningsavgiften och den aktiva förvaltningen gör att jag inte vill köpa till exempel rysslandsfonder i PPM i trendföljande syfte.

    En till snabb fråga: är veckograferna du postar i SEK? Är de från realtimepro? Har hittat dagliga indexgrafer för de index som kan handlas i PPM men dessa är listade i dollar vilken inte är så bra.

   • Ber om ursäkt för sent svar. Jag använder ProRealTime, som inte har så många världsindex utöver de riktigt stora i sin databas, utan man får använda sig av ETF:er, vilka noteras i dollar. Det är inte optimalt, men tittar man på veckodata ser man ändå de stora kursrörelserna och kan agera på dem. Skulle jag placera i utländska marknader med svenska kronor skulle jag absolut köpa in kursdata som visas i lokal valuta eller i SEK. När jag handlar på amerikanska råvarubörserna är det OK att analysera kursdata i USD, då jag ju växlat från SEK till USD i min amerikanska depå, och dessutom arbetar med valutasäkring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.