När ska man köpa aktier och fonder?

Beslutet att köpa aktier eller aktiefonder är egentligen det minst viktiga. Att lägga stor möda på att försöka hitta den bästa tidpunkten att köpa är en fåfäng ansträngning som mest handlar om att massera vårt behov av att ha rätt. Men köpbeslutet är förstås en del i en komplett placeringsstrategi och förtjänar en del eftertanke för att hitta en bra metodik, framför allt för att få den att passa med vår exitmetod.

Om du har en sparhorisont på mindre än 20 år och inte vill lita på turen för att kunna använda ditt kapital när du vill behöver du bli din egen aktive förvaltare. Det är inte svårare än att ha regler för när du köper, när du säljer och förstås vad du köper och för hur mycket. Att passivt månadsspara i tron att det garanterat kommer att ge fina resultat är en myt som flitigt odlas av kända sparekonomer som Claes Hemberg, ibland med mer än lovligt svagt underbyggda svepande slutsatser.

Du vill agera så att du har oddsen på din sida, eller med andra ord att sannolikheten för kursuppgång är större än nedgång efter att du köpt. Ett sätt att få till det är att använda sig av en enkel trendanalys, med en indikator som tydligt visar vad trenden är. Den indikatorn kan vara du själv, genom att bara studera kursdiagrammet. Risken är att du påverkas av din inneboende rädsla, girighet, behov av att ha rätt etc. Subjektiva bedömningar är svåra att handla på, i vart fall över längre tid. Därför kan en framräknad indikator vara enklare att använda sig av och följa. Onsdagsfondens trendindikator är en sådan. Om du tycker att den känns onödigt komplicerad föreslår jag att du tittar på ett vanligt glidande medelvärde, med periodlängd på 200 dagar eller 40 veckor. Du kan då införa följande regler för trendbedömning:

  • Positiv trend: kursen/index ligger ovanför medelvärdet och/eller medelvärdet har en positiv lutning.
  • Negativ trend: kursen/index ligger under medelvärdet och/eller medelvärdet har en negativ lutning

OMX STOCKHOLM 30 200 MA 2017-01-26.png

Diagrammet ovan visar OMXS30 i dagsdata, med ett glidande exponentiellt medelvärde på 200 dagars periodlängd som byter färg efter sin lutning. Köpa aktier och aktiefonder vill du förstås göra i en positiv trend. I princip kan du då när som helst utföra köpet, men det kan vara värt att lägga till en så kallad trigger, som pekar ut specifikt när i den positiva trenden du ska köpa. Då kan du få en fördelaktigare köpkurs och öka sannolikheten för att kursen stiger efter köp. Det finns många populära triggers där ute, ofta baserade på någon form av utbrott över en så kallad motståndlinje eller annan formation, eller helt enkelt att kursen noterar en ny högsta notering sett över X antal dagar. Som Larry Connors och Cesar Alvarez visar i sin bok Short Term Tradings Strategies That Work fungerar den typen av trigger ofta dåligt. En betydligt bättre teknik är att köpa svaghet i positiv trend, till exempel när kursen satt en ny bottennotering för de senaste Y dagarna, där Y exempelvis kan vara fem, sju eller tio. Man kan också slå till när kursen satt en lågpunkt och sedan åter stiger.

Ibland hör man ärrade aktiespekulanter säga att man ska köpa när det är panik och sälja när det är glädjeyra. Otaliga förmögenheter har byggts på den filosofin, men många har också förlorat mycket då kurserna fortsatt att falla innan vändning eller fortsatt upp i det blå en bra bit innan uppgången avslutades. Genom att köpa svaghet i positiv trend får man ett bekvämare sätt att tillämpa veteranernas regel. Se det alltså som positivt när du i en positivt trend börjar läsa olycksbådande artiklar och inlägg om övervärderade aktier, sämre konjunkturutsikter och negativ ränteutveckling. I en positiv trend leder det ofta till fina köplägen med några procents rabatt. Naturligtvis kan den negativa stämningen få börstrenden att brytas och slå om till negativ. Men då har vi lika självklart vår exitmetod som hindrar oss från att följa med i raset.

En tanke på “När ska man köpa aktier och fonder?

  1. Pingback: När ska man köpa aktier och fonder? – AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.