Månadsspara i fonder, eller?

Fortfarande är det vanligaste standardrådet när det gäller sparande i fonder att månadsspara.

Graf-manadssparande-1024x598

Bild från Fondkollen

Genom att sprida ut inköpen så att man köper både billigt och dyrt sprider man riskerna och uppnår ändå en god avkastning brukar det heta. Jag har flera gånger ifrågasatt denna sanning och tidigare förklarat varför jag anser att månadssparandets fördelar är överdrivna. Tänk dig själv att du sparar 1 000 kr i månaden med en sparhorisont på 5 år. Den trettonde månadsinsättningen kommer att utgöra ungefär 1/13-del av kapitalet, och denna kvot kommer att minska väldigt snabbt. Vid en börsnedgång kommer det att ta lika lång tid för månadsspararen som för engångsköparen att återhämta värdet av sina pengar. Den så kallade utjämningseffekten avtar alltså snabbt i månadssparande, och fördelarna med den.

Istället för att fortsätta den teoretiska tuppfäktningen om månadssparandets förtjänster/nackdelar kan vi titta på ett exempel, som följer upp det jag skrev om slump och tidshorisont i förra veckan. Där tittade jag bland annat på hur olika utfall man kan få av ett femårigt sparande i en aktiefond som följer den svenska börsen, mätt med SIX Return Index. Jag har återigen använt data från Fondbolagens förening, som redovisar siffror från 1993 och framåt. Denna gång har jag inte justerat för inflation. Det är slående hur utfallen varierar och beror på vilken under vilken period man sparade i mellan 1993-2016.

5-ars-sparande

Dessa resultat visar alltså utvecklingen för ett sparat engångsbelopp, som under fem år placerats i en aktiefond. Under de 20 möjliga sparperioderna mellan 1993-2016 ser vi högst varierande real avkastning. Tre perioder har gett negativt resultat, och sju perioder har klart understigit den förväntade långsiktiga avkastningen. Samtidigt har vi sju perioder som gett en avkastning på 15 % eller mer. Låt oss då titta på ett månadssparande under samma perioder, där man satt in en slant varje månad.

manadssparande-5-ar

Det förefaller inte som att vi med månadssparande vare sig eliminerat eller kraftigt reducerat slumpens påverkan. Även här gav tre sparperioder negativt resultat, och tio (50 %) perioder har understigit den förväntade långsiktiga avkastningen på 7-8 %. Fem perioder har gett en avkastning på 10 % eller mer, men bara en orkar över 15 %. Det ser ut som att vi kapat topparna och behållit dalarna. En förklaring är att månadssparande snabbt halkar efter när börsen går upp, då man köper in sig dyrare och dyrare. Men också i perioder med börsnedgång har månadssparande det svårt, på grund av utjämningseffekten.

Det här är diagram som jag önskar att kända sparekonomer, DN Ekonomi och andra rådgivare skulle nyansera debatten med ibland istället för de monotona och trötta plattityder till råd de ofta ger. Månadssparande är ett utmärkt sätt att samla ihop ett kapital, men sätt det inte rakt av i aktiefonder och hoppas på tur. Placera i aktier och aktiefonder när den långsiktiga börstrenden är positiv eller i vart fall inte negativ. Komplettera med en enkel exitmetod, som gör att du kliver av aktiefonden när kurserna sjunkit under en viss nivå och flytta kapitalet till en säker räntefond. Ha sedan en tydlig regel för när du går in i aktier igen. På detta vis kan du fortsätta med ditt månadssparande och själv ta kontrollen över utvecklingen, istället för att låta slumpen styra.

4 tankar om “Månadsspara i fonder, eller?

 1. Pingback: Månadsspara i fonder, eller? – AKTIEFEED

 2. Hej
  Jag läser din blogg med stort intresse och ofta poängterar du att man skall ha en metod för när man skall köpa resp sälja. I den här artikeln skriver du tex ”Placera i aktier och aktiefonder när den långsiktiga börstrenden är positiv eller i vart fall inte negativ”
  Jag är inte kunnig teknisk analys, så min fråga är var hittar jag information om den långsiktiga börstrenden tex för OMXS30 (förutom på din sida)

  Bengt

  • Hej Bengt,

   Tack för din kommentar, trevligt att bloggen fångat ditt intresse! 🙂 Det finns många sätt att mäta trend på, både lång- och kortsiktigt. En av de vanligaste mer långsiktiga är 200 dagars eller 40 veckors glidande medelvärde. Den följer trendindikatorn rätt väl. Många anser att trenden är positiv när kursen ligger ovanför detta medelvärde och vice versa. Några tittar också på lutningen av själva medelvärdet för att avgöra trenden.

 3. Pingback: När ska man köpa aktier och fonder? | Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.