Hur slumpen och tidshorisonten påverkar ditt sparande

horizon.jpg

En av de viktigare parametrarna när det gäller att placera kapital är tidshorisonten, det vill säga när vill du utnyttja pengarna för att stärka upp pensionen eller kunna göra den där drömresan. Vi har nog alla på känn att det är ganska stor skillnad att spara på fem eller 20 års sikt, när det gäller avkastning/värdeökning. För att ge en konkret bild tänkte jag redovisa några diagram som visar utvecklingen för ett placerat engångsbelopp i en indexfond som följer SIX Return Index, alltså utvecklingen för den svenska börsen inklusive utdelningar.  Jag har hämtat data från Fondbolagens förening, som redovisar siffror från 1993 och framåt. Beräkningarna är justerade för inflation, med siffror från SCB. Siffrorna visar den genomsnittliga årliga avkastningen under sparperioden.

20 år

20-ars-sparande

Ett litet urval sparandeperioder, men det står klart att avkastningen blivit god i samtliga de fem 20-årsperioder man kunna välja, och med marginal överstigit den genomsnittliga långsiktiga avkastningen på aktier som ligger någonstans mellan 7-8 % realt (inklusive utdelningar och med hänsyn till inflation). Ett riktigt långsiktigt sparande, som 20 år, förefaller klara av rejäla börsnedgångar och fortfarande ge bra utveckling. Om man tänker vara helt passiv är det denna typ av sparhorisont som krävs, men då kan man utan tvekan ligga 100% exponerad mot aktier.

10 år

10 års sparande.png

10 år får man väl säga är ett fortfarande långsiktigt sparande, om än inte jämförbart med pensionssparande. Här ser vi att resultatet blir mer spretigt, med fem av 15 (33 %) möjliga sparperioder som givit 6,1 % real avkastning eller sämre, vilket är klart under det förväntade resultatet om 7-8 %. Olycksfågeln fick i stort sett ingen avkastning alls. Samtidigt finns det gott om perioder där avkastningen blivit väldigt hög. Beroendet av tur med tajmingen i sitt sparande börjar synas.

5 år

5 års sparande.png

Att spara i fem år är det nog många av oss som gör, till drömresor, kapitalinsatser och andra projekt som ligger oss varmt om hjärtat. Under de 20 möjliga sparperioderna mellan 1993-2016 ser vi högst varierande real avkastning. Tre perioder har gett negativt resultat, och sju perioder har klart understigit den förväntade långsiktiga avkastningen. Samtidigt har vi sju perioder som gett en avkastning på 15 % eller mer. Slumpen har nu på allvar trätt in på arenan.

Slutsats

Om du planerar ett sparande med en tidshorisont på 20 år eller mer kan du ganska tryggt välja 100% aktier, förutsatt att det är en bred svensk eller global aktiefond. Vid medelsiktigt sparande, som till exempel 10 år, blir det lite turen som avgör om du får god avkastning med enbart aktiefond. Under ett kortsiktigt sparande som fem år är utfallet ungefär som att singla slant, det kan bli väldigt bra men också väldigt dåligt. Det står klart att finansiella rådgivares och kända sparekonomers råd om att satsa i globalfonder eller breda fonder så snart man har en sparhorisont på tre år eller mer faller platt till marken.

När det går bra känner man sig förstås som en kung och kan välja första klass på sin drömresa. Går det dåligt blir det till att skjuta upp drömmen eller välja budgetklass rakt igenom. Månadssparande tillför en försumbar effekt i detta sammanhanget på grund av utjämningseffekten. Du får lite mindre svängningar men blir utsatt för samma rörelser på börsen som den som placerar engångsbelopp.

Hur ska man då göra för att minska inflytande av turen och försäkra sig om en vettig avkastning? Att byta fonder aktivt och hoppas på ett bättre resultat ger med stor sannolikhet ingen märkbar förändring, då aktier är ett och samma tillgångsslag och rör sig upp och ned rätt så samfällt. Ingen sitter heller med kristallkula och kan veta i förväg om det är ett bra läge att börja spara i aktier nu eller inte. Den enkla vägen i mina ögon är att bli din egen aktiv förvaltare och agera på vad som sker. Sätt ditt kapital i aktier när den långsiktiga börstrenden är positiv eller i vart fall inte negativ. Komplettera med en enkel exitmetod, som gör att du kliver av aktiefonden när kurserna sjunkit under en viss nivå och flytta kapitalet till en säker räntefond. Ha sedan en tydlig regel för när du går in i aktier igen.

omx-stockholm-30-10-years-2017-01-06

Genom egen äkta aktiv förvaltning undviker du bottnarna i utvecklingen, som drar ned det totala resultatet. I gengäld kommer du också att kapa topparna, så de extrema avkastningarna som finns för en del sparperioder i diagrammen ovan kommer inte vara möjliga att nå. Men uppnår du en avkastning i nivå med den långsiktigt genomsnittliga siffran på 7-8 % och håller kurvan över värdeökningen jämn så har du ett sparande som är synnerligen konkurrenskraftigt.

5 tankar om “Hur slumpen och tidshorisonten påverkar ditt sparande

  1. Pingback: Hur slumpen och tidshorisonten påverkar ditt sparande – AKTIEFEED

  2. Pingback: Månadsspara i fonder, eller? | Onsdagsfonden

  3. Pingback: Konsten att använda exit | Onsdagsfonden

  4. Pingback: Dröm om att bli miljonär | Onsdagsfonden

  5. Pingback: Bästa sparräntan 2018, lista på sparkonton med & utan insättningsgaranti – Cashoo.se på WordPress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.