Hur når man god avkastning?

return-on-investment

Bild från Solar Fusion

Oavsett om man placerar i aktier, fonder eller andra finansiella instrument är målet att uppnå avkastning, att få se kapitalet växa genom vinster och kanske utdelningar. Men hur uppnår man en god och stabil avkastning när börsen kan gå ned med 40 % ett år likaväl som upp med 20 % flera år i rad. Att sikta på att slå index är populärt, där en del ägnar sig åt så kallad stock picking och väljer ut de aktier man tror ska gå bättre än genomsnittet. Andra följer trender och köper när trenden är positiv. Några kombinerar dessa metoder. Problemet med att sikta på att slå index är att värdeutvecklingen blir beroende av börsen. Om börsen under ett år rasar med 40 %, vilket händer, så är det en klen tröst för din portfölj om den stannar vid en nedgång om -30 %. Det kommer fortfarande att vara en uppförsbacke att hämta igen, och framför allt blir du beroende av att börsen stiger ordentligt för att kunna dra nytta av ditt placerade kapital, precis som den som bara försöker följa index. På lång sikt kanske du lyckas att uppnå 10 % avkastning eller mer i årligt genomsnitt, men klarar du att vara ned 20 %, 30 % eller mer under resans gång? Och hur reagerar du om den nedgången sammanfaller med när du vill börja använda ditt kapital eller flytta det till säkrare sparande?

Problemet med aktier och aktiefonder är alltså att de inte bara är beroende av att börsen rör sig uppåt för att ge bra avkastning, de måste också röra sig uppåt tillräckligt mycket under den sparhorisont du har. Dessutom måste du ha turen att slippa ett börsras vid tidpunkten när du vill använda kapitalet. Om du inte själv vill eller förmår aktivt förvalta dina placeringar efter en strategi, som till exempel Onsdagsfonden PPM, finns alternativet med de så kallade hedgefonderna, vilket är ett missvisande namn.

hedge fund myth.png

Bild från Seeking Alpha

Låt oss istället kalla dem för de specialfonder de är, vilket innebär att de kan placera i många andra marknader än aktier, gå både kort och lång, och använda instrument som derivat i högre grad. Inte heller här går det att hitta särskilt många fonder som konsekvent genererar god avkastning år för år. Många går direkt dåligt när börsen är stark, för att sedan gå bättre när det stormar på aktiemarknaden. Flera specialfonder uppvisar fina siffror över de senaste fem eller tio åren, men många av dem har då haft perioder med förvånansvärt kraftiga svängningar.

Det är här jag ser ett utrymme för strategier som baseras på att sälja optioner. Då är man bara beroende av att någonting inte händer, i vart fall inte i för stor omfattning, istället för att något måste ske i en viss riktning under en viss tid. Det förvånar mig att det inte finns fler specialfonder som använder optionssäljande strategier för absolut avkastning, där man regelbundet drar in premier och får en jämn värdeutveckling. En anledning tror jag är fördomarna om de teoretiska stora förlusterna man kan göra som optionssäljare. ”Konsten att plocka mynt framför en ångvält” är ett argument som ganska ofta hörs i debatten. Men en optionssäljare har förstås en komplett placeringsstrategi, med regler för att hantera utfall som går en emot. En annan anledning kan vara att förvaltare har en instinkt av att alltid vilja ha rätt. Det är deras förmåga att pricka in aktievinnare eller förlorare i andra marknader som ska stå för resultatet. Att i sakta mak samla in premier baserat på vad man bedömer som osannolikt att inträffa är helt enkelt inte sexigt nog. Oavsett anledning så saknas överlag möjlighet att placera i specialfonder som har som mål att leverera både god och stabil avkastning år från år. Det är här jag ser möjligheterna i placeringsklubben Onsdagsfonden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.