Veckorapport vecka 1 2017

bull or bear.jpg

Bild från Financial Analysts 

Det nya årets första veckorapport, härligt! På Stockholms-börsen noterades endast små förändringar i tunn handel under en avkortad handelsvecka. I USA gick börserna överlag starkt och fick till en början med sig de europeiska storbörserna, som dock senare under veckan rörde sig inom ett högst begränsat intervall. Dollarkursen stängde i stort sett oförändrat jämfört med förra veckan, efter att ha noterat påtaglig styrka såväl som svaghet. De amerikanska obligationsräntorna föll något, efter att ha noterat rejäla nedgångar fram till den avslutande handeln, fram till den amerikanska jobbrapporten i fredag eftermiddags. Ädelmetallerna hade ytterligare en bra vecka och oljepriset lyckades stänga på plus efter att ha hämtat igen nedgångar tidigare under veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +0,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +0,3%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1439 och 1453.

Nu har det nya året startat och tonen ska sättas för den första månaden. Det ser positivt ut för aktiekurser, där det är svårt att hitta röster för annat än fortsatta uppgångar. Just detta faktum kan vara en liten varningssignal. När den stora massan är övertygad om stigande kurser brukar de flesta ha tagit position för uppgång och då ökar känsligheten för nedgång. Men som vanligt agerar vi på vad som sker och handlar inte på gissningar om vad som ska hända. De får vara underlag för intressanta diskussioner utanför våra placeringar. Till det hör naturligtvis insvärjningen av Donald Trump som USA:s näste president och hans första åtgärder i den rollen under januari.

 

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en negativ effekt på portföljen. De kvarvarande sålda säljoptionerna i guld köptes tillbaka med planerad vinst. En ny säljoption i sojabönor såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 mars 1600-1620 och säljoptioner 1390-1410 mars 2017 samt 1240 juni 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017, såld säljoption 9,0 med lösen juni
  • EUR/USD: såld säljoption 0,96 och 0,945 med lösen juni 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 257,7312. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +0,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0,8% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

omx-stockholm-30-2017-01-06

ishares-msci-world-index-fund-2017-01-06Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt+/-2,7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-01-06.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1553,60 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +11,4%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +13,8%. Efter 15% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1470,29, vilket är 3,4% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +7,7%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 75,42. Sedan inköp har URTH stigit med +3,4%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +4,3%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 72,06, vilket är 3,7% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en förlust på -0,4%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-01-06.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.