Bli din egen PPM-rådgivare

pension-premiepension-555x300

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och kan betyda en del för vad du kommer att få ut som pensionär. Sammantaget omfattar premiepensionssystemet många miljarder och det är inte konstigt att det flockas horder av mer eller mindre seriösa rådgivare/försäljare som gärna vill ta betalt för rådgivning och marknadsföra egna fonder. Den som vill bestämma själv har ett myller av fonder och mängder av goda råd att fundera över. Staten erbjuder ett alternativ för de som inte vill engagera sig i val av fonder eller betala dyra rådgivare: AP7 Såfa. Det är en kombination av en aktiefond och en räntefond, förvaltade av den sjunde AP-fonden, där fördelningen mellan aktie- och räntefond bestäms av din ålder.

ap7-safa

Fundera på hur en omfattande börsnedgång när du är omkring 55-65 år kommer att påverka ditt kapital. Har du tur sker det strax efter det att andelen i räntefonden ökats, har du otur sker det just innan. Det är en fyrkantig modell som inte tar hänsyn till marknaden.

Istället för att förlita dig på tur i AP7 Såfa går det utmärkt att vara din egen PPM-rådgivare och välja den ytterst konkurrenskraftiga AP7 aktiefond när börstrenden är positiv och en räntefond när trenden är negativ. Kombinera det med en exit-regel så att du vet när det är dags att lämna aktiefonden och gå över till räntefond. Självklart går du över till AP7 aktiefond när trenden pekar uppåt igen. Det är samma strategi som Onsdagsfonden PPM, med AP7 som aktiefond istället för Avanza Zero. Behåll Spiltan Räntefond Sverige som i mina ögon är en betydligt vassare räntefond än AP7 räntefond. Då har du skapat en äkta aktivt förvaltad blandfond med låg avgift. Hävstången i AP7 aktiefond kan du på det sättet utnyttja genom att få ungefär 1,25 gånger högre avkastning jämfört med index när du är placerad i aktiefonden, samtidigt som du undviker att drabbas av hävstångens baksida vid börsnedgång.

Aktiefonder är utmärkt att vara placerad i under tider av börsuppgång, men i tider av börsnedgång ska de säljas och ersättas av räntefonder eller sparkonto. Det är inte svårt att avgöra den tajmingen: enkla trendföljande metoder och exitmetoder går utmärkt att tillämpa. Experterna hävdar gärna att tajming är omöjligt, men de avser då att exakt tajma bottnar och toppar, samt att genomgående välja de bästa fonderna. Detta är inte vad tajming handlar om, utan är mer besläktat med alkemi. Att använda tajming gör man för att skydda sitt kapital, oavsett sparhorisont, från att drabbas av börsnedgångar, och ge dig själv makten att välja när du vill använda dina pengar och inte tvingas avvakta en börsåterhämtning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.