Årsrapport 2016

Börsåret 2016 slutade med en uppgång för Stockholmbörsens OMXS30-index på +4,9%, exklusive utdelningar.

omx-stockholm-30-2016

Börsåret inleddes ordentligt skakigt, med breda och djupa nedgångar på börser världen över, samtidigt som oljepriset gjorde en rejäl djupdykning. Börstrenden var negativ från årets början enligt Onsdagsfondens trendindikator, fram till början av juli då aktier började öka rejält i värde efter Brexit-omröstningen. Resten av året tillbringade Stockholmsbörsen i en neutral och sedan positiv trend, med undantag för en kort rekyl strax innan det amerikanska presidentvalet.

Placeringsklubben Onsdagsfonden nådde återigen målet om +15% ökning av andelsvärdet, om än inte med särskilt stor marginal. Andelsvärdet har under året ökat med +15,4% till 257,3837. Aktiemarknaden präglades under det första halvåret av snabba och slagiga rörelser, vilket normalt är utmanande för trendföljande strategier. Tack vare tekniken med att sälja optioner lyckades ändå förvaltningen visa goda resultat. Det andra halvåret blev inte lika bra, trots en ganska stadig positiv utveckling för aktier. En anledning är det snabba och kraftiga omslaget i trenden i samband med Brexit-omröstningen. En position i sålda köpoptioner OMXS30 som togs strax innan omröstningen innebar en förlust på ungefär 1 % av kapitalet, vilket inte gick att justera med tillfredsställande resultat, då börsen gick väldigt starkt och trenden snabbt slog om. Ett sätt att minska risken för detta i framtiden är att bygga upp positioner stegvis istället för att gå in med full position direkt. Denna metod började jag använda under den senare delen av året . I efterhand kan jag också konstatera att jag var något för försiktig med att sälja säljoptioner i OMXS30 när aktiekurserna steg i det andra halvåret. Handeln på de amerikanska råvarubörserna har stått för drygt en fjärdedel av värdeökningen.

Onsdagsfonden PPM har haft ett bra år, med en värdeökning på +12,9%. Fonden växlade till Avanza Zero i nära anslutning till starten av uppgångsfasen under sommaren och har dragit god nytta av börsuppgången under det andra halvåret. Avkastningen är inget att skryta med då flera aktiefonder, till exempel AP7 gått upp mer än så. Men Onsdagsfonden PPM har haft en betydligt jämnare värdeutvecklingskurva.

Det förvaltade kapitalet har växt kraftigt i storlek, genom nya delägare, insättningar från befintliga och värdeökning. Under året tillkom tio nya delägare och placeringsklubben har nu 23 delägare.

3 tankar om “Årsrapport 2016

 1. Hej! Tack för en bra blogg. En fråga angående onsdagsfonden ppm. I beskrivningen står följande:
  ”När veckotrenden slagit om till positiv eller när negativ veckotrend avbrutits av tre veckors neutral veckotrend, eller om trenden är positiv tredje veckan efter Chandelier-exiten underskridits köps Avanza Zero för 100% av kapitalet efterföljande onsdag.”
  Min fråga är hur man kommer runt att Avanza zero inköp är begränsade till 25kkr per dag?

  Gott nytt!
  /Sam

  • Hej sam,

   Tack för din kommentar och dina uppskattande ord! I Premiepensionssystemet finns ingen begränsning för Avanza Zero. För annat fondsparande kan begränsningen innebära problem, och då får man söka andra fonder som har låga avgifter (Länsförsäkringar Sverige Indexnära, Swedbank Robur Access Sverige, SPP Aktiefond Sverige, Spiltan Aktiefond Investmentbolag) eller historiskt god utveckling (till exempel Didner & Gerge)

 2. Pingback: Årsrapport 2016 – AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.