Mål med sparande i aktier och fonder

mal-med-sparande

Vi placerar i aktier och fonder för att söka avkastning på vårt sparade kapital. För att avgöra hur vi ska gå tillväga är det viktigt att utgå från de mål vi sätter upp.  Visst kan vi dra till med att vi gärna ser vårt kapital växa med 50% om året eller mer, precis som så många verkar ha lyckats med de senaste åren genom att köpa förhoppningsbolag som visat sig bli kursraketer. Men dessa värdeökningar har förstås ett pris, och det är kraftigt varierande värdekurva. Är du beredd att tolerera nedgångar på 50% eller mer på vägen mot den hägrande storvinsten? Förmodligen inte för en särskilt stor del av ditt kapital, om än än alls.

Aktier har genomsnittligt levererat 7-8% årlig avkastning mätt under långa tidsperioder. Köper man en aktiefond så är det ungefär på de nivåerna du kan sätta målet, men även då riskerar du en nedgång på 40-50% under en djupare börsnedgång, som vi hade senast 2007-2008.

omx-stockholm-30-10-years-2016-12-23

Om du har lite otur sammanfaller ett sådant ras med att du tänkt börja använda ditt kapital eller i vart fall placera om det till mer räntebärande, trygga placeringar. Utan att ha en plan för att skydda ditt kapital förlitar du dig på tur för att kunna uppnå den avkastning du siktar mot, i vart fall för sparande som har kortare tidshorisont än 20 år.I sämsta fall får du dröja med att realisera det du planerat använda ditt kapital till, i värsta fall räcker inte pengarna till det du drömt om.

Att skydda kapitalet från värdeminskning är i mina ögon lika viktigt som att sikta mot hög avkastning. Därför lägger jag en hel del kraft på så kallade exits i mina placeringsstrategier, så att jag vet när det är dags att kliva av. Att vara placerad i aktier när börstrenden är positiv och stå utanför när den är negativ ger mig inte alltid möjligheten att slå börsindex, men det är ett effektivt sätt att undvika större värdeminskningar. Men fortfarande är jag beroende av att aktiekurserna stiger tillräckligt mycket för att mina placeringar ska ge bra avkastning. Det går heller inte att komma ifrån de perioder av värdeminskning när exitnivåer träffas.

Det finns gott om aktiefonder som uppvisar fina siffror över avkastningar, även mätt över många år. Men bakom siffrorna döljer sig oftast en hel del svängningar, vilket är helt naturligt då det trots allt är på börsen fonderna agerar och blir då utsatta för dess rörelser. Även bland de så kallade hedgefonderna är det svårt att hitta alternativ som ger en stabil avkastning, utan större värdeminskningar under resans gång. Det var av den anledningen som jag utvecklade placeringsstrategin Good Options, där målet är absolut avkastning på 15% årligen. Det är ingen kioskvältare till utveckling, men det fina i kråksången är den betydligt jämnare kurvan över värdeutvecklingen. Avkastningsmålet är beräknat baserat på placeringsstrategin och inte över hur börsen förväntas röra sig. Nyckeln till att kunna uppnå målet är strategin att sälja optioner, där jag inte är beroende av att börsen rör sig på ett visst sätt inom en viss tid. Istället satsar jag på det jag bedömer vara minst sannolikt att inträffa. Genom att regelbundet sälja optioner genererar jag ett kontinuerligt flöde av vinster som stadigt bygger upp avkastningen. Placeringsklubben kommer inte att slå index varje år, men ge delägarna en jämn och stabil avkastning under goda såväl som dåliga börsår.

4 tankar om “Mål med sparande i aktier och fonder

    • Tack Nicklas,

      Ja, köp och behåll innebär i vart fall i teorin att man tar en stor risk, då ju en aktie kan gå ned till 0. I praktiken brukar ju de flesta aktier på sikt gå upp, i vart fall i de större bolagen med lång historik. Men frågan är om man har råd att lita på det den dagen man står mitt i ett börsras samtidigt som man ville använda eller flytta sitt sparade kapital. Viktigt att komma ihåg är att exit inte innebär att man överger en aktier eller börs för gott eller för längre tid. Man ska ha en metod för entry som snabbt tar in en igen om förutsättningarna är de rätta, till exempel att börstrenden är positiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.