Dags att sälja köpoptioner i apelsinjuice?

trading-places

Om du gick på bio på 80-talet har du förmodligen sett Star Wars, Tillbaka till Framtiden, Die Hard, Top Gun och kanske också Ombytta Roller (Trading Places ) från 1983. Där spelar Eddie Murphy och Dan Akroyd ett omaka affärspar som blåser två åldriga bröder, tillika ärrade finanshajar genom att spekulera i apelsinjuice direkt på plats i handelsgolvet.

Den filmen väckte min fascination över finansiella marknader och deras koppling till riktiga varor som olja, metaller, spannmål och för all del apelsinjuice. Intressant nog har James Cordier på OptionSellers.com nyligen publicerat en artikel om att det nu öppnas ett fönster för ett starkt säsongsmönster som är synnerligen intressant för en optionssäljare. I december inleds nämligen skörden av apelsiner i Florida, som trots att det bara är den andra marknaden efter Brasilien ändå sätter tonen på terminshandeln i apelsinjuice. Många satsar på möjligheten att Florida ska drabbas av köldknäpp/frost i samband med skörd, vilket skulle få priset att stiga brant om så blev fallet. Men Cordier understryker att frost i Florida är extremt ovanligt. Dessutom har apelsinodlingarna i hög grad flyttat längre söderut i delstaten, vilket gör risken för påverkan av frost ännu mindre. Ändå är det ett tydligt mönster att priset på apelsinjuice stiger under perioden oktober till december.

Orange Juice Full0117 Future 2016-12-09.png

Många aktörer på marknaden köper terminer och framför allt köpoptioner som en form av lottsedel, med billig insats som kan ge stor vinst om frosten kommer. Kombinationen av låg sannolikhet för frost, säsongsmässig prisnedgång i samband med skördens avslutning och dyra köpoptioner på grund av stort köpintresse skapar en god möjlighet för oss som säljer förhoppningar i form av optioner. Här finns det möjlighet att sälja köpoptioner i apelsinjuice med lösenpriser väldigt högt över nuvarande kurs till bra optionspremie.

orange jucice.jpg

För placeringsklubbens räkning är apelsinjuice normalt en marknad jag inte handlar, då omsättningen/likviditeten i optionsmarknaden är för låg. Men jag kommer att överväga att utnyttja just detta säsongsmönster då det är så många pusselbitar som är på plats för ett gynnsamt scenario. Det är också möjligt att sälja en så kallad spread, genom att sälja en köpoption och sedan köpa en med högre lösenpris. Då får man en begränsad maxförlust, om nu trots allt frosten skulle visa sitt ”fula tryne” just när apelsinerna ska plockas. I detta sammanhang kan det också vara värt att göra en tidspread, så att man säljer köpoptionen med längre löptid och köper den med kortare, för att öka intäkten. Om frosten ska ha någon påverkan måste den komma i december, annars kommer priset med stor säkerhet att gå ned, eller i vart fall inte fortsätta stiga då skörden är bärgad med känt resultat.

En tanke på “Dags att sälja köpoptioner i apelsinjuice?

  1. Pingback: Veckorapport vecka 49 2017 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.