Avvaktar lite i decemberbörsen

decemberbors

Dagarna ramlar på och vi är redan inne i den andra veckan i årets sista månad. December har historiskt visat sig vara en stark börsmånad, särskilt under pågående positiv trend. Säsongsmönster ska man ta med några nypor salt, de är inte alltid enkla att utnyttja då placerare hela tiden söker nya sätt att hitta avkastning. Ett typexempel är att en statistiskt svag månad som oktober kanske blir starkare än förväntat då många vill köpa in sig inför ett kommande julrally och få ännu bättre ingångskurser.

För mig som trendföljare gäller att följa just trenden och de övriga reglerna i min strategi. I placeringsklubbens portfölj, som förvaltas enligt strategin Good Options, är det just nu lite stiltje i innehaven av sålda optioner i OMXS30. Hittills i veckan har jag klivit av den sålda köpoptionen med blygsam vinst samt en av de befintliga säljoptionerna med planerad vinst. Sammantaget innehåller portföljen hälften av maximal storlek i sålda säljoptioner och ingen såld köpoption alls. I en positiv trend ska man förstås vara extra noggrann när man säljer köpoptioner, vilket ju faktiskt är att utmana trenden. Sätter man lösenpriset tillräckligt långt ifrån aktuellt index, säljer optioner efter en period med ordentliga uppgångar, och bygger upp positionerna stegvis ger sålda köpoptioner ett bra tillskott till avkastningen.

Varför jag avvaktar är för att jag vill ha lite mer uppgång innan jag säljer köpoptioner, alternativt lite mer nedgång innan jag fyller på med sålda säljoptioner. I december är det vanligt att vi får en rekyl nedåt för att därefter få se kurserna stiga under jul och nyårsveckorna.

veckoavkastning

Bild från Investerarbloggen på Consortum Capita Investments

Det är detta jag väntar lite på. Dessutom är förväntningarna om den framtida volatiliteten på Stockholmsbörsen nere på låga nivåer, vilket gör optioner ganska så billiga. Med lite mer kursrörelser kan detta snabbt ändras. Snart kommer ECB med Draghi och nästa vecka är det FED med Yellen. Där har vi två jultomtar som kan ge oss optionssäljare lite tidiga julklappar i form av större kursrörelser.

OMXS30 är enligt trendindikatorn inne i positiv trend, varför huvudspåret är att sälja säljoptioner. Att kombinera med sålda köpoptioner är för att öka avkastningen, men ska göras försiktigt och med mindre storlek i positionerna än för säljoptioner. Oavsett vad man har för regler för att sälja optioner är det viktigt att inte ha för bråttom utan invänta ett attraktivt läge där man kan sälja optioner djupt ”out of the money” och samtidigt få bra betalt. En nyckel till det är också att välja optioner med tillräckligt lång tid kvar till lösen. Jaga inte efter ”frimärkesoptioner” med få veckor kvar i tron att de ska ge snabbare intäkter. Det är då du plockar mynt framför en ångvält, vilket förr eller senare kommer att ge katastrofala konsekvenser.

OMX STOCKHOLM 30 2016-12-07.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.