Veckorapport vecka 48 2016

opec-oil

Börsveckan som gick präglades av kursnedgångar på många börser, men utan någon större dramatik. Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken i fredags hamnade i stort sett precis där den skulle för att lugna stämningen både på aktie- och räntemarknaderna, och vi fick också se en avslutande nedgång för både räntor och dollar. Oljan hade en dramatisk vecka, där OPEC-beslutet om att begränsa produktionen ledde till en rejäl prisökning. Guldpriset var i stort sett oförändrat vid stängning,  liksom de amerikanska obligationsräntorna, medan dollarn stängde lägre för veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -1,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +1,6%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1420 och 1423.

Vi har några intressanta händelser att se fram mot de kommande veckorna, med räntebesked från den amerikanska centralbanken den 14 december och dito från den europeiska centralbanken nu på torsdag den 8 december. Dessutom röstar Italien i morgon om ja eller nej till en förändring av konstitutionen, där det varit spekulationer om att utgången kan påverka allt från EU:s framtid till de italienska bankernas situation. Som gubben i lådan har vi också Grekland, där fortsatta stödpaket och medverkan från IMF är på tapeten. Ekonomin i Grekland har knappast tillfrisknat i tillräcklig takt och här kan nervositet snabbt infinna sig.

Med detta sagt så är det som vanligt att det alltid är svårt att sia, särskilt om framtiden. Det finns alltid saker att oroa sig för eller hoppas på, men det bästa man kan göra är att agera på vad som sker och ha en beredskap för det oväntade. December och januari är normalt starka börsmånader, men det kan bli turbulent.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en svagt negativ effekt på portföljen. En säljoption i OMXS30 mars 1300 såldes. Jag avvaktar med att gå upp till fulla positioner i aktieindexoptioner för att ha torrt krut tillgängligt när marknaden reagerar på de kommande beskeden från centralbanker, Italien och Grekland (EU och IMF).

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1050 i april 2017 och 950 i juni 2017
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 februari 1560 och säljoptioner 1300-1320 februari 2017 samt 1300 mars 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017
  • Olja: såld säljoption 35 med lösen juni 2017
  • Amerikansk 10-årig obligation: sålda säljoptioner 123 och 122,5 med lösen mars 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 256,7106. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +15,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +10,0% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,4%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. Det är inte ovanligt att en trendindikator i perioder ”fladdrar” mellan trendlägen i samband med ökad osäkerhet på marknaden eller särskilda händelser. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

omx-stockholm-30-2016-12-02

ishares-msci-world-index-fund-2016-12-02Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-2,9% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

omx-stockholm-30-atr-2016-12-02

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1491,23 för OMXS30, från i fredags. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1391,89, vilket är 6,7% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,9%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +9,2%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +9,2%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är från denna vecka 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 72,58. Aktuell exit är 69,2, vilket är 4,2% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en förlust på -4,3%. Sedan inköp har URTH backat med -0,2%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +0,4%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

omx-stockholm-30-10-years-2016-12-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.