Veckorapport vecka 47 2016

 

turkey-pardon

Vi lägger en till slut stabil börsvecka bakom oss, även om måndagen ett tag såg ut att sluta ordentligt på minus. Flera dagar har en stark köpsida klivit in när kurserna varit tillfälligt under press. Den amerikanska storhelgen Thanksgiving medförde stillsam handel i torsdags, och under den tunna handeln i fredags var det positiva toner överlag i orderböckerna. Oljepriset noterades med små rörelser fram till i fredags då det pressades påtagligt. Guldpriset föll medan dollarn stängde något högre för veckan, liksom de amerikanska obligationsräntorna.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +1,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +3,1%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1418 och 1421.

Det är fortsatt spännande tider för spekulanter i koppar! Det känns helt ok att optionsmarknaden i denna marknad har så liten likviditet att den inte är möjlig att handla i.

copper-full1216-future-2016-11-25

Utsikterna för nästa börsvecka ser klart positiva ut, då USA-börserna steg i fredags och befinner sig i en tydlig positiv trend. Återigen blir det spännande att se rörelserna på valuta- och räntemarknaderna. Det börjar pratas om tendenser till inflation och stigande tillväxt i framför allt USA, och att den amerikanska centralbanken förmodligen kommer att gå ytterst varsamt fram med räntehöjningar, även om det i stort sett är säkert att de höjer i december. Det här kan innebära ett positivt 2017 för råvaror, som ännu så länge legat rätt still efter den kraftiga nedgången de senaste åren.

e-tracs-linked-to-the-bloomberg-commodi-2016-11-25

Samtidigt kan en stigande inflation och ett försiktigt agerande från Fed göra att vi i vart fall är i närheten av en botten för guld och silver.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen. Den sålda köpoptionen i OMXS30 december 1500 köptes tillbaka med försumbar vinst. De sålda säljoptionerna i OMXS30 januari köptes tillbaka med planerad vinst. En ny köpoption respektive säljoption i februari såldes.

Den sålda köpoptionen i kaffe kunde köpas tillbaka med vinst. Den sålda säljoptionen i olja kunde köpas tillbaka med vinst, men hann aldrig bli en full position, varför en ny säljoption i olja såldes i samband med fredagens nedgång, för att börja bygga en ny position. Ytterligare en säljoption i guld såldes. Optionspremier för ädelmetaller är väldigt höga just nu, vilket gynnar oss optionssäljare.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1050 i april 2017 och 950 i juni 2017
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 februari 1560 och säljoptioner 1300-1320 februari 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017
  • Olja: såld säljoption 35 med lösen juni 2017
  • Amerikansk 10-årig obligation: sålda säljoptioner 123 och 122,5 med lösen mars 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,7% jämfört med förra fredagen, och slutade på 256,7693. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +15,1%. Med andra ord är det årliga målet för placeringsklubben uppnått, vilket känns riktigt bra!

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +10,5% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. Det är inte ovanligt att en trendindikator i perioder ”fladdrar” mellan trendlägen i samband med ökad osäkerhet på marknaden eller särskilda händelser. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-11-25.png

ishares-msci-world-index-fund-2016-11-25Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-3,0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-11-25.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1491,23 för OMXS30, från i fredags. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1391,89, vilket är 6,7% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,9%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +9,2%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +9,2%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Sedan exiten träffades i vecka 44 har vi nu haft neutral eller positiv trend i tre veckor och därför lägger jag en fiktiv köporder i den globala börsfonden som följer URTH.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-11-25.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.