Veckorapport vecka 46 2016

dollar-strength-2

Börsveckan präglades fortsatt av dyningarna från det amerikanska presidentvalet och spekulationer om vad en Trump-ledd administration kommer att sätta för profil på USA, tillsammans med den av republikanerna kontrollerade kongressen. Aktiepriserna fortsatte uppåt, men inte utan korta och intensiva rekyler nedåt. Säljvågen fångades dock snabbt upp av köpare på bara några timmar. Oljepriset vände uppåt medan guldet utvecklades i motsatt riktning. Den stora dramatiken utspelades återigen på ränte- och valutamarknaderna, där de amerikanska obligationsräntorna fortsatte brant uppåt, liksom dollarn.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +1,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +2,1%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1414 och 1418.

Det är omöjligt att inte fascineras av utvecklingen i koppar vars prisutveckling de senaste veckornahar närmast komiska inslag. Man kan söka förklaringar som att Trump står för expansion genom satsningar i infrastruktur, och att den globala industrikonjunkturen är på väg att stärkas. Men i det korta perspektivet handlar kursrörelsen mycket om flockbeteende och aktörer som positionerar om sig efter en tid av svag, sidledes utveckling.

copper-full1216-future-2016-11-18

Utsikterna för nästa börsvecka ser svagt negativa ut, då USA-börserna backade i den avslutande handeln. Styrkan i dollarn och de snabbt stigande obligationsräntorna kommer säkerligen att sätta prägel på även nästa vecka. På sikt kan inte både räntor och börskurser stiga, så frågan är vad som ska ge sig först. Räntebeskedet i december från Federal Reserve blir nästa stora händelse på området. Inte för att det lär bli överraskande, det kommer med överväldigande sannolikhet att bli en försiktig räntehöjning, men för att många är spända på hur marknaden kommer att reagera på en höjning.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en negativ effekt på portföljen då dollarn stärktes mer mot globala valutor än mot den svenska kronan. Den sista sålda köpoptionen i guld kunde köpas tillbaka, samtidigt som en ny position i såld säljoption togs. Ytterligare en av de sålda säljoptionerna i OMXS30 kunde också köpas tillbaka, samtidigt som en ny såldes. En position i såld säljoption i olja började byggas, liksom sålda säljoptioner i amerikansk 10-årig obligation.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1050 i april 2017
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 december 1500 och säljoptioner 1300-1320 januari 2017 samt 1300 februari
  • Kaffe: Såld köpoption kaffe 2,15 mars 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017
  • Olja: såld säljoption 30 med lösen juni 2017
  • Amerikansk 10-årig obligation: sålda säljoptioner 123 och 122,5 med lösen mars 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 255,1160. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,4%.

OMXS30-index ligger nära den sålda köpoptionens lösenpris på 1500. Det är endast fyra veckor kvar till förfallodag och jag kommer sannolikt att kunna justera positionen vid behov utan förlust. Jag avvaktar hur kommande börsvecka inleds innan jag agerar.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +9,5% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, har slagit om till positiv från neutral. Det är inte ovanligt att en trendindikator i perioder ”fladdrar” mellan trendlägen i samband med ökad osäkerhet på marknaden eller särskilda händelser För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-11-18.png

ishares-msci-world-index-fund-2016-11-18Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 föll något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3,1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-11-18.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1479,31 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1379,13, vilket är 6,6% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,0%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +8,1%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +8,3%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Innehavet avyttrades för två veckor sedan veckan, och jag inväntar nu tre veckor med neutral trend, eller att trenden fortfarande är positiv efter nästa vecka innan jag återigen köper fondandelar.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-11-18.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.