Trump och guld

trump-gold.jpg

Hög volatilitet och kraftiga kursrörelser är en gynnsam miljö för oss som arbetar med att sälja optioner. Då kan vi sälja förhoppningen att en marknad ska gå väldigt mycket i en viss riktning inom en begränsad tid, och få bra betalt i form av optionspremie. Ett exempel på en aktuell sådan möjlighet är guld, där priset först steg brant för att sedan sjunka rejält efter Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

gold-full1216-future-2016-11-16

Det finns ett antal fundamentala argument för guldprisets nedgång, som stigande obligationsräntor, förväntningar på räntehöjningar från Federal Reserve och en starkare dollar. Men som James Cordier på optionsellers.com förtjänstfullt beskriver det handlar det till stor del om positioner som togs innan valet, med spekulationer om ett osäkert utfall, och påföljande justeringar när resultatet blev klart.

För en optionssäljare handlar det om att avgöra vart det är minst sannolikt att en marknad går under en given tid. Sedan kan marknaden stå still, gå åt ”rätt” håll, eller till och med åt fel hål bara rörelsen inte är för stor. Säljer man optioner när kursrörelserna är stora och passar på att sälja säljoptioner en dag när priset pressas påtagligt kan man få riktigt bra med marginal till lösenpris och ändå få bra betalt. Vi behöver inte chansa på att en botten för guldpriset är nådd, och köpa in oss för att hoppas på en fortsatt uppgång. Placeringsklubbens portfölj sålde nyss säljoptioner i guld med lösenpris 1050 i april 2017 för en god premie. Med tanke på att centralbanker världen över satsar enormt på att få upp inflation är det inte troligt att vi får se några större räntehöjningar innan tydliga indikationer på prisökningar finns på pränt. Det bör ge guldpriset en krockkudde mot fortsatt brant nedgång. Vi satsar som sagt på det minst sannolika utfallet, men får givetvis ändå alltid vara beredda på att agera om marknadsutvecklingen går oss emot.

2 tankar om “Trump och guld

  1. Hej Thomas! Jag hade tänkt nappa på Swedbanks erbjudande om barnspar, men tänker nu att det vore bättre att spara åt dem i onsdagsfonden om möjligt? Det gäller mina två barnbarn 3 och 5 år gamla och en mindre summa per barn och månad. Med vänlig hälsning, Erika

    Skickat från min iPhone

  2. Hej Erika,
    Det går alldeles utmärkt. Jag mailar dig så kan vi fortsätta diskussionen mer privat.
    Hälsningar,
    Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.