Veckorapport vecka 45 2016

trump obama.jpg

Så är det amerikanska presidentvalet över, och vi fick uppleva en utveckling som på många sätt liknade den vid Brexit-omröstningen i somras. Den initiala reaktionen på finansmarknaderna efter att Trumps seger stod klar var skarpt negativ för aktiekurserna, men i takt med att onsdagens handel pågick började kurserna kliva uppåt igen för att till slut summera med kraftiga uppgångar. Oljepriset sjönk något ytterligare och guldet föll rejält, efter en kortvarig körare uppåt just efter Trumps seger. Räntorna steg kraftigt och den amerikanska dollarn noterade till slut en påtaglig uppgång, efter att också den ha fallit tillbaka efter valresultatet.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +3,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +0,3%, exklusive utdelningar. OMXS30 svingade sig återigen upp i positiv enligt trendindikatorn och befinner sig en bra bit över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1410 och 1416.

Koppar var återigen i fokus, där prisutvecklingen stundtals skenade uppåt. Det finns med stor sannolikhet förväntningar om en förbättrad global industrikonjunktur i bakgrunden, men här ser vi också en marknad där korta positioner snabbt fick överges då köpsidan växlade upp påtagligt och drog nytta av tron på stimulanser från Trump.

copper-full1216-future-2016-11-11

Utsikterna för nästa börsvecka ser positiva ut. Om räntorna fortsätter att stiga kan det komma att lägga sordin på stämningen. Vi börjar också närma oss räntebeslut från Fed i december, vilket som alltid driver spekulationer. Men aktiepriser har just nu ett klart positivt momentum.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen. Positionen i såld säljoption i guld kunde köpas tillbaka direkt efter Trumps seger, samtidigt som huvuddelen av de sålda köpoptionerna kunde köpas tilbaka efter den påföljande nedgången för guldpriset. En av de sålda säljoptionerna i OMXS30 kunde också köpas tillbaka.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • Guld: Såld köpoption 1400 i januari
 • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 december 1500 och säljoptioner  januari 1290-1320
 • Kaffe: Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
 • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,5% jämfört med förra fredagen, och slutade på 254,4344. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14,0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +8,7% sedan årsskiftet, efter en vecka på +3,9%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar nu åter positiv trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt neutral. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-11-11.png

ishares-msci-world-index-fund-2016-11-11Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg ordentligt i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3,2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-11-11.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1479,31 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1379,13, vilket är 5,0% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,0%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +6,3%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +7,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Innehavet avyttrades förr veckan, och jag inväntar nu tre veckor med neutral trend, eller att trenden slår om till positiv innan jag återigen köper fondandelar.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-11-11.png

5 tankar om “Veckorapport vecka 45 2016

 1. Hej, jag har följt din blogg bra länge nu men något som jag inte lyckats klura ut är hur du bestämmer exit-nivån. Räknar du en fast procentsats från högsta noteringen sedan köp eller gör du på något annat sätt?

  • Hej qinoz,

   Jag multiplicerar volatiliteten, mätt Average True Range, med en multiplikator på 2,25. Det värdet subtraherar jag sedan från det högsta värdet sedan inköp. Så om volatiliteten (Average True Range) ligger på 30 och högsta notering sedan inköp är 1500 blir exit 1500 – 2,25 x 30 = 1432,5. Notera att exit bara flyttas uppåt om man köpt aktier/aktiefonder, aldrig nedåt. Så det är bara om aktuell exit är större än senast noterade exit som värde ändras.

   • Hej igen, tack nu förstår jag!

    Jag har knåpat ihop en kod som ritar ut exit-nivån, om du eller någon annan har nytta av den så kommer den här:

    //Lägg till variablerna:
    //Factor[2.25]
    //Lookback[12]

    bull = Highest[Lookback](High)-Factor*AverageTrueRange[Lookback](close)
    bear = Lowest[Lookback](Low)+Factor*AverageTrueRange[Lookback](close)

    RETURN bull AS ”Chandelier Exit Bull”, bear AS ”Chandelier Exit Bear”

   • Blev fel i koden, såhär ska det vara:

    //Lägg till variablerna:
    //Factor[2.25]
    //Lookback[12]

    bull = High-Factor*AverageTrueRange[Lookback](close)
    bear = Low+Factor*AverageTrueRange[Lookback](close)

    RETURN bull AS ”Chandelier Exit Bull”, bear AS ”Chandelier Exit Bear”

   • Tack! Men Chandelier-exitem flyttas bara i för positionen förmånlig riktning, det vill säga bara uppåt för bull. Jag ser inte att koden tar höjd för det. Jag minskar dessutom multiplikatorn med 0,25 efter 10% uppgång sedan köp och sedan med ytterligare 0,25 för varje ytterligare 5% uppgång ned till minimum 1,25. Så man behöver kunna plotta ut exiten efter det att position tagits om det ska bli helt komplett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.