Veckorapport vecka 44 2016

clinton fbi.jpg

Vi summerar en börsvecka präglad av rekyl nedåt på de flesta av världens aktiebörser. Varje dag handlades i tydligt negativ stämning och säljtrycket var påtagligt. Oljepriset fortsatte sin färd nedåt medan guldet fortsatte att stärkas och räntorna föll. Den amerikanska dollarn retirerade ytterligare.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -3,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -2,8%, exklusive utdelningar. OMXS30 är nu i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn och befinner sig i princip i klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1408 och 1412. Dessa medelvärden ligger fortsatt väldigt nära varandra, vilket kan vara en signal om försvagad trend. Det var dock nyligen som de längre medelvärdena vände upp och en period av mer ”sammanflätade” medelvärden är inget oväntat i början av en trend. Återstår att se om rekylen vi sett kommer att fördjupas till en tydligare börsnedgång.

Koppar hade en riktigt bra vecka, och kanske är det ett tecken på stigande förväntningar om ökad temperatur i den globala ekonomin. Det kan också vara så enkelt att metallen helt enkelt dras med i den starka utvecklingen i framför allt guld.

copper-full1216-future-2016-11-04

Utsikterna för nästa börsvecka kan förstås inte sägas vara annat än oklara med tanke på det amerikanska presidentvalet på tisdag. Precis som vid Brexit-omröstningen är det en händelse som kan trigga kraftiga kortvariga reaktioner, då Trump står för osäkerhet och Clinton för trygghet i marknadsaktörernas perspektiv. Oavsett vem som vinner är den fundamentala påverkan för aktiebörserna klart begränsad, åtminstone i det korta perspektivet. Men flockbeteendet hos marknadsaktörerna kan ge kraftiga rusningar både upp och ned i samband med att man försöker hitta ett jämviktsläge efter ny och signifikant information.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en neutral effekt på portföljen. En köpoption i amerikansk olja kunde köpas tillbaka med planerad vinst. Positionen i såld köpoption i guld slutfördes till full storlek.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1175 i januari, såld köpoption 1400-1500 i januari
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 december 1500 och säljoptioner december 1320 samt januari 1290-1320
  • Kaffe: Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 253,1334. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +13,5%.

Till den sålda köpoptionen i OMXS30 på 1500 har nu en mer hälsosam marginal etablerats. Ännu är det också en bra bit ned till det högsta lösenpriset för de sålda säljoptionerna på 1320. Naturligtvis har jag likväl hög beredskap för att vidta åtgärder om index snabbt skulle röra sig mot någon av lösennivåerna.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +4,6% sedan årsskiftet, efter en vecka på -3,4%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator har nu slagit om till neutral trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, har också den slagit om till neutral. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender. Tyvärr utgår uppdateringen denna vecka beroende på tekniska problem och tillhörande tidsbrist.

omx-stockholm-30-2016-11-04

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-11-04.pngTrendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3,0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-11-04.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1473,48 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1379,13, vilket är 1,9% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,0%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +3,0%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +7,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Globalfonden köptes in 2016-03-23 vid kursen 68,37, efter tre veckor med neutral trend efter tidigare negativ. Högsta köp sedan notering är 74,6. Aktuell exit är nu 70,79, och då URTH stängde på 69,75 i fredags är det alltså dags att sälja fondinnehavet.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-11-04.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.