Veckorapport vecka 43 2016

trump-and-clinton

Vi lägger en ganska lugn börsvecka bakom oss, där kurserna backade något i början men återhämtade sig i slutet. Flera dagar var det ganska stora svängningar mellan öppning och stängning, men sammantaget som sagt en lugn vecka med svag dragning nedåt. Undantaget var den avslutande fredagshandeln i USA, där nyheter från det amerikanska presidentvalet (Clinton, e-post, FBI och Trump) ledde till en skarp sväng nedåt.

Oljepriset föll tillbaka påtagligt jämfört med förra fredagen, under det att rykteskarusellen om frysning eller till och med minskning av produktionen fortsatte. Guldet fortsatte svagt uppåt medan den amerikanska dollarn pausade sin förstärkning och föll tillbaka något, trots att de amerikanska räntorna steg. Mot den svenska kronan var dollarförstärkningen extra påtaglig.

sek-2016-10-28

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -0,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +0,9%, exklusive utdelningar. OMXS30 är i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1408 och 1412. Dessa medelvärden ligger nu väldigt nära varandra, vilket kan vara en signal om försvagad trend. Det var dock nyligen som de längre medelvärdena vände upp och en period av mer ”sammanflätade” medelvärden är inget oväntat i början av en trend.

Koppar hade en bra vecka, men har inte stuckit iväg på något anmärkningsvärt sätt ännu så länge. Som en indikator på temperaturen i den globala industrikonjunkturen står den fortfarande och stampar på i princip samma ställe.

copper-full1216-future-2016-10-28

Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser lätt negativa ut då USA-börserna vände ned efter att aktörer agerat på nyheter från det amerikanska presidentvalet. Nästa vecka är den sista börsveckan innan valet, och vi lär få se en ökad volatilitet då marknadsaktörer försöker placera sig rätt inför utfallet. Om Trump vinner är känslan att vi kan få se en kraftig reaktion initialt, men också att vi kan se en liknande utveckling som efter Brexit, så att en inledande nedgång vänds till uppgång. Förväntningar handlas ofta mer volatilt än utfall, så när vi har en ny president vald bör kurserna mer påverkas av förväntningar om penningpolitik, bolagsrapporter och makrostatistik. Men Trump innebär osäkerhet och det kan ge kraftiga rörelser. Den som vill vara på den säkra sidan kan fundera på att skydda befintlig innehav i aktier och aktiefonder med till exempel säljoptioner.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en positiv effekt på portföljen då dollarn stärktes mer mot svenska kronan än andra valutor. En säljoption i OMXS30 kunde köpas tillbaka med planerad vinst, och nya säljoptioner såldes. En position med såld köpoption i guld började byggas.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1175 i januari, såld köpoption 1400 i januari
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 december 1500 och säljoptioner december 1320 samt januari 1290-1320
  • Kaffe: Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
  • Olja: såld köpoption 65 med lösen mars 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,6% jämfört med förra fredagen, och slutade på 252,7251. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +13,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +8,3% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,5%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är också fortsatt positiv. Grönt ljust för globalfonder med andra ord. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-10-28.png

ishares-msci-world-index-fund-2016-10-28Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 föll något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-2.8% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-10-28.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1473,48 för OMXS30, vilket noterades denna vecka. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1379,13, vilket är 5,5% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,0%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +6,9%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +7,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Globalfonden köptes in 2016-03-23 vid kursen 68,37, efter tre veckor med neutral trend efter tidigare negativ. Högsta köp sedan notering är 74,6. Aktuell exit är nu 70,79, vilket är 1,2% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +3,5%. Sedan inköp har URTH stigit med +4,8%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +9,1%.  Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-10-28.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.