Veckorapport vecka 42 2016

dollar strength.jpg

En svag inledning av börsveckan följdes av en ordentlig dos optimism där reaktioner på de första tungviktsrapporterna till överlag blev åt det positiva hållet, Ericsson undantaget. Oljepriset stängde på i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, efter att ha fallit tillbaka från en tidigare uppgång. Guldet återhämtade sig en del och den amerikanska dollarn fortsatte sitt segertåg mot övriga världens valutor, trots att de amerikanska räntorna sjönk något. Särskilt stärktes dollarn mot euron efter besked från ECB som tolkades som att den expansiva penningpolitiken kan komma att föras längre än planerat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +1,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +1,3%, exklusive utdelningar. OMXS30 är i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1404 och 1410. Dessa medelvärden ligger nu väldigt nära varandra, vilket inträffar i trakterna av en trendförändring eller när en pågående trend utmanas rejält.

Utvecklingen för koppar, som är en indikator på temperaturen i den globala industrikonjunkturen, var återigen negativ i veckan. Här ser vi ännu inget stöd för att världsekonomin bedöms ta fart.

copper-full1216-future-2016-10-21

Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser lätt positiva ut då USA-börserna återhämtade en inledande nedgång och stängde på i stort sett oförändrat.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en positiv effekt på portföljen då dollarn stärktes mer mot svenska kronan än andra valutor. En säljoption i OMXS30 kunde köpas tillbaka med planerad vinst, och en ny säljoption såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Guld: Såld säljoption 1175 i januari
  • OMXS30: Såld vagga med köpoption OMXS30 december 1500 och säljoptioner december 1290-1320
  • Kaffe: Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
  • Olja: såld köpoption 65 med lösen mars 2017
  • Sojabönor: såld köpoption 11,6 med lösen maj 2017

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 251,2423. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +12,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +8,8% sedan årsskiftet, efter en vecka på +2,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är nu åter positiv efter att förra veckan ha slagit om till neutral. Grönt ljust för globalfonder och ett exempel på att en trendindikator inte är det bästa verktyget att basera beslut att sälja aktier på. Från förra veckan: Att trenden inte längre är positiv är inte en signal om att sälja befintliga innehav i globalfonder, det bör man istället ha en tydlig exitregel som håller kontroll på. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-10-21.png

ishares-msci-world-index-fund-2016-10-21Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 ökade något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-2.9% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en normalt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-10-21.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1472,06 för OMXS30, vilket noterades denna vecka. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1376,36, vilket är 6,0% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +0,8%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +7,3%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag börjar därför också redovisa exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Globalfonden köptes in 2016-03-23 vid kursen 68,37, efter tre veckor med neutral trend efter tidigare negativ. Högsta köp sedan notering är 74,6. Aktuell exit är nu 70,64, vilket är 1,4% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +3,3%. Sedan inköp har URTH stigit med +4,8%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-10-21.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.